Бургунський старостинський округ

Бургунка. Село було засновано 16 серпня 1779 року як маєток воскового товариша (- це почесний ранг представника козацької верхушки) Максима Собецького, а трохи пізніше перейшов у приватну власність графа Трубецького. Бургунка, як населений пункт, спочатку складався всього з чотирьох будівель. Центральна економія знаходилась у селі Козацьке.

У 1903 році на кошти заможних місцевих селян Журавських, в селі була відкрита школа, в якій могли навчатися діти людей усіх верств населення.
Радянська влада була встановлена на початку січня 1918 року – тимчасово, а в літку 1920 – вже на довгий період.

21 серпня 1941 року Бургунка була окупована німецьким військом. Звільнили населений пункт лише 11 Березня 1944 року. На фронтах Другої Світової війни захищали свою Батьківщину 28 жителів Бургунки, 12 чоловік так і не повернулись додому. На честь загиблих воїнів вдячні бургунчани установили їм обеліск.В 60–ті роки ХХ століття Бургунка стала відділенням радгоспу-завода «Камянський». В 1975 році село було реорганізоване в окреме господарство – радгосп «Бургунський».На початку 80-х років в Бургунці з населенням 1212 чоловік проживали люди 16-ти національностей.

Основним направленням діяльності майже завжди були і залишаються виноградарство і садівництво.У 1996 село знову, як і в 60-ті роки, стало відділенням колгоспу-завода «Кам’янський». А вже 03 травня 1999 року на нашій території утворилось окреме господарство ВАТ «Бургунське» (у подальшому ПРАТ), яке працює і понині.

В селі функціонують загальноосвітня школа, дитячий садок, церква, клуб, бібліотека, фельдшерсько-акушерський пункт, чотири магазина, відділення зв’язку. Є столова для потреб жителів села.