Цьогорічні археологічні розкопки

Шостий рік поспіль у Херсонській області проходять археологічні розкопки на території пам’ятки національного значення – фортеці Тягин, що на території нашого села.  Роботи тривають у рамках Південної Середньовічної експедиції Інституту археології НАН України, яку очолює старший науковий співробітник відділу археології Криму та Північно-Західного Причорномор’я Інституту археології НАН України доктор історичних наук Світлана Біляєва. На думку науковців Інституту археології НАН України, фортеця Тягин цікава для вивчення маловідомих сторінок доби середньовіччя – історії Литовсько-Руської державності, Золотої Орди, Кримського ханства, торгівельної діяльності італійських міст (Генуї та Венеції) на Чорному морі, контактів Османської імперії та українського козацтва.

Світлана Біляєва зауважує:  «Це унікальна пам’ятка. Це південь Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського, до якого входило і Київське князівство. Фактично, це продовження Київської Русі і початок нашої України. Тут проходить фортифікаційна лінія цього князівства. Фортеця константинопольського типу, вона дуже схожа на Тракайську… Це дуже цінний об’єкт для науки, культури, туризму.  Знайдені артефакти вкотре спростовують історії про те, що на цих землях до Російської імперії нічого не було, і що нібито вони принесли сюди цивілізацію. Це абсурд і смішно. Росіяни були завойовниками, руйнівниками, які завжди приходили сюди зі зброєю і заради наживи. Про це свідчать і наші численні знахідки з інших розкопок – на Кінбурні, в Очакові».

Завдяки благодійній ініціативі місцевих художників зібрали  кошти для цьогорічних розкопок.

7 серпня 2021 року делегації Тягинської ТГ випала нагода відвідати екскурсію на розкопі середньовічної фортеці Тягинь.

 Цього разу дізналися про новий вид мистецтва – лендард, інсталяції в природньому середовищі. Мистецтво землі, художник працює з ланшафтом, не порушуючи цінність, яка знаходиться на цьому місці.

Відвідали табір археологів.Де мали змогу отримати цікаві майстер – класи, розглянути картини художників та почастуватися.