Проекти регуляторних актів

Повідомлення про оприлюднення проєкту регуляторного акта розпорядження начальника Тягинської сільської сільської військової адміністрації  «Про затвердження Правил благоустрою території Тягинської сільської ради»

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань повідомляємо про оприлюднення проєкту регуляторного акту «Про затвердження Правил благоустрою території Тягинської сільської ради» та аналізу його регуляторного впливу.

Проєкт регуляторного акта підготовлено з метою забезпечення благоустрою території в населених пунктах Тягинської сільської ради, підтримання в них чистоти та належного санітарного стану, встановлення єдиних правил благоустрою, утримання об’єктів і елементів благоустрою, регулювання прав та обов’язків учасників правовідносин у сфері благоустрою, створення сприятливих умов для життєдіяльності громади.

Зауваження та пропозиції приймаються розробником проєкту регуляторного акту – Тягинською сільською радою – протягом місяця з дня оприлюднення даного проєкту на офіційному веб-сайті Тягинської сільської ради:

  • на поштову адресу: 74330, вул. Вишнева, 1Д, с. Тягинка, Бериславського району, Херсонської області;
  • на електронну адресу tyaginska_s_r@ukr.net;
  • за телефоном: (05546) 46-2-15.

 

З текстом документу можна ознайомитися на офіційному сайті Тягинської сільської ради http://tiahynka-sr.gov.ua/ 

АНАЛІЗ

регуляторного впливу проекту розпорядження начальника Тягинської сільської сільської військової адміністрації «Про затвердження Правил благоустрою території Тягинської сільської ради»

Аналіз регуляторного впливу (далі – Аналіз) розроблено на виконання та з дотриманням вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності» та з урахуванням Методики проведення аналізу впливу регуляторного акту, затвердженої постановою Кабінету міністрів України від 11.03.2004 року № 308.

І. Визначення проблеми

Благоустрій – це візитна картка кожного населеного пункту.

Стан вулично-дорожньої мережі, освітлення, озеленення та чистота території громади – оцінка як місцевої влади, так і громадського впливу. Це показник рівня участі громади у вирішенні проблем та перспектив розвитку сфери благоустрою та комунального обслуговування території Тягинської сільської ради.

Згідно із статтею 34 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» правила благоустрою території населеного пункту розробляються на підставі Типових правил благоустрою території населеного пункту, для всіх сіл, селищ, міст і затверджуються відповідними органами місцевого самоврядування.

Правила благоустрою території населених пунктів Тягинської територіальної громади (далі – Правила) – нормативно-правовий акт, яким установлюються загальні вимоги щодо благоустрою території.

Правила розроблені на підставі Конституції України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Податкового кодексу України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Закону України «Про управління відходами», Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Закону України «Про систему громадського здоров’я», Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», Законом України «Про захист прав споживачів», «Державних санітарних норм та правил утримання територій населених пунктів», «Порядку проведення ремонту та утримання об’єктів благоустрою населених пунктів», «Правил утримання зелених насаджень в населених пунктах України», «Правил пожежної безпеки в Україні», «Правил технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів України», «Технічних правил ремонту і утримання вулиць та доріг населених пунктів», «Інструкції з проведення технічної інвентаризації та паспортизації об’єктів благоустрою населених пунктів», «Порядку розроблення, погодження та затвердження схем санітарного очищення населених пунктів» та інших нормативно-правових актів України, з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, утримання в належному стані будівель, інженерних споруд та санітарного очищення території Тягинської територіальної громади і є обов’язковими для виконання на території Тягинської територіальної громади органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та підпорядкування, органами самоорганізації населення, а також громадянами, у тому числі іноземцями та особами без громадянства.

Причина виникнення проблеми:

Тягинська сільська рада утворилась відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року № 726-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Херсонської області», з адміністративним центром у с. Тягинка.

До складу громади увійшли 6 сільських рад, кожна з яких приймала рішення про затвердження правил благоустрою на відповідних територіях.

На сьогодні на території Тягинської сільської ради відсутні Правила благоустрою території.

Прийняття Правил зумовлено необхідністю встановлення чітких та зрозумілих для суб’єктів господарювання процедур та механізмів утримання власної та прилеглої території.

Беручи до уваги вимоги чинного законодавства та враховуючи вимоги Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», виникла необхідність негайного прийняття Правил благоустрою та затвердження цього нормативного документа за процедурою регуляторного акта.

Підтвердження важливості проблеми:

Загальна проблема підтримки благоустрою на території Тягинської територіальної громади та покращення санітарного стану є досить актуальною.

Існує значна кількість порушень з боку громадян, підприємств та суб’єктів господарювання у сфері благоустрою населених пунктів громади.

До того ж, мають місце окремі факти самовільного знищення та пошкодження зелених насаджень.

На даний час актуальною проблемою залишається питання вивезення побутових відходів.

Представленим регуляторним актом пропонується розв’язати такі проблеми:

– відсутність чітко встановлених правил і норм поведінки юридичних та фізичних осіб у сфері благоустрою;

– неналежне утримання об’єктів та елементів благоустрою;

– наявність стихійних сміттєвих звалищ, розміщення будівельних матеріалів на прибудинковій території, житлової та громадської забудови;

– відсутність у юридичних та фізичних осіб договорів на вивезення твердих побутових відходів, складування відходів в непризначених місцях;

– самовільне знищення дерев, кущів та інших зелених насаджень;

– невиконання робіт з відновлення благоустрою після проведення земляних та інших ремонтних робіт.

Визначені проблеми здійснюють негативний вплив перш за все на громадян, а також на суб’єктів господарювання та органи місцевого самоврядування, не забезпечують сприятливе для життєдіяльності середовище, у тому числі захист довкілля, належний санітарний стан, збереження об’єктів та елементів благоустрою та естетичний вигляд.

На підставі Аналізу проблему передбачається вирішити шляхом державного регулювання – прийняття проекту розпорядження начальника Тягинської сільської сільської військової адміністрації «Про затвердження Правил благоустрою території Тягинської сільської ради». Цим проєктом розпорядження пропонується встановити порядок благоустрою та утримання території населених пунктів Тягинської сільської ради, об’єктів благоустрою сільської ради, регулювання прав та обов’язків учасників правовідносин у сфері благоустрою, визначається комплекс заходів, необхідних для забезпечення чистоти і порядку території.

Враховуючи, вищевикладене, Тягинською сільською радою розробляється проєкт розпорядження начальника Тягинської сільської сільської військової адміністрації «Про затвердження Правил благоустрою території Тягинської сільської ради» та публікується в засобах масової інформації .

Основні групи (підгрупи), на які проблема справляє вплив:

Групи (підгрупи) Так Ні
Громадяни +
Органи місцевого самоврядування +
Суб’єкти господарювання, у тому числі суб’єкти малого підприємництва +

Обґрунтування неможливості вирішення проблеми за допомогою ринкових механізмів:

Застосування ринкових механізмів для вирішення вказаної проблеми не є можливим, оскільки здійснення вищезазначених заходів є засобом державного регулювання та відповідно до Закону України Про місцеве самоврядування в Україні є компетенцією Тягинської сільської ради.

Обґрунтування неможливості вирішення проблеми за допомогою діючих регуляторних актів:

Зазначена проблема не може бути вирішена за допомогою діючих регуляторних актів або чинних законодавчих та нормативно-правових актів вищих органів державної влади, оскільки існує пряма вказівка Закону України «Про благоустрій населених пунктів» на необхідність розв’язання подібних проблем, саме за допомогою прийняття регуляторних актів.

Зокрема, стаття 34 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» визначає, що Правила благоустрою території населеного пункту – це нормативно-правовий акт, яким установлюються вимоги щодо благоустрою території населеного пункту.

Правила розробляються для всіх сіл, селищ, міст і затверджуються відповідними органами місцевого самоврядування.

Орган місцевого самоврядування забезпечує вільний доступ населення до затверджених Правил.

ІІ. Цілі державного регулювання

Цілі державного регулювання, безпосередньо пов’язані з розв’язанням проблеми:

Проєкт регуляторного акта спрямований на розв’язання проблеми, визначеної в попередньому розділі.

Основними цілями регулювання є:

– упорядкування благоустрою та підтримання екологічної чистоти і порядку на території Тягинської територіальної громади;

– встановлення законодавчо врегульованих прав і обов’язків та підвищення відповідальності керівників підприємств, установ та організацій всіх форм власності та громадян;

– створення умов захисту і відновлення сприятливого для життєдіяльності як людини так і суб’єктів господарювання середовища;

– визначення чітких вимог до організації роботи та заходів з благоустрою на території Тягинської територіальної громади організаціями, установами, закладами, суб’єктами господарювання та мешканцями населених пунктів, їх прав та обов’язків;

– захист довкілля;

– покращення санітарного стану та мікроклімату на території Тягинської територіальної громади;

– належне утримання та раціональне використання територій населених пунктів громади;

– збереження об’єктів та елементів благоустрою, у тому числі зелених насаджень, їх раціональне використання.

ІІІ. Визначення та оцінка альтернативних способів

досягнення встановлених цілей

  1. Визначення альтернативних способів

Альтернативними способами досягнення зазначених цілей є:

 Вид альтернативи Опис альтернативи
Альтернатива 1

 

Неприйняття запропонованого регуляторного акта

Ця альтернатива є неприйнятною як для мешканців громади, так і для органів місцевого самоврядування, оскільки відсутність Правил благоустрою території Тягинської сільської ради суперечить вимогам чинних нормативно-правових актів, а тому не можуть за допомогою сучасних важелів регулювати відносини у сфері благоустрою, забезпечувати охорону прав і законних інтересів громадян Тягинської територіальної громади.
Альтернатива 2

 

Прийняття органом місцевого самоврядування Правил благоустрою території Тягинської сільської ради

Затвердження Правил благоустрою території Тягинської сільської ради забезпечить:

– дотримання вимог законодавства щодо затвердження органом місцевого самоврядування правил благоустрою території;

– чітке визначення прав і обов’язків суб’єктів у сфері благоустрою;

– розмежування відповідальності між суб’єктами господарювання, населенням, органами місцевого самоврядування;

– наявність єдиного систематизованого нормативно-правового акта, який:

– регулює відносини, що виникають у сфері благоустрою Тягинської територіальної громади;

– визначає правові, економічні, екологічні, соціальні та організаційні засади благоустрою громади;

– спрямований на створення сприятливих умов для життєдіяльності людини;

– дає змогу здійснювати контроль у сфері благоустрою населених пунктів із застосуванням статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП).

Таким чином, досягнення визначеної цілі даним способом є доцільним, таким, що відповідає вимогам чинного законодавства і альтернативи запропонованому регуляторному акту немає.

Альтернатива 3

 

Розв’язання зазначеної проблеми за допомогою ринкових механізмів

Проблема не може бути розв’язана за допомогою ринкових механізмів, оскільки регулювання питання щодо затвердження правил благоустрою територій населених пунктів належить виключно до повноважень сільської ради.
  1. Оцінка вибраних альтернативних способів досягнення цілей

Оцінка впливу на сферу інтересів органів місцевого самоврядування

 

 Вид альтернативи Вигоди Витрати
Альтернатива 1 Відсутні Організація робіт та заходів з благоустрою території Тягинської територіальної громади, а також відновлення об’єктів благоустрою та ліквідація стихійних сміттєзвалищ за рахунок місцевого бюджету щорічно складатиме орієнтовно138,6 тис. грн.
Альтернатива 2 – чітке визначення прав і обов’язків суб’єктів у сфері благоустрою;

– розмежування відповідальності між суб’єктами господарювання, населенням та органом місцевого самоврядування;

– наявність єдиного систематизованого нормативно-правового акта, який регулює відносини, що виникають у сфері благоустрою Тягинської територіальної громади;

– визначає правові, економічні, екологічні, соціальні та організаційні засади благоустрою громади і спрямований на створення сприятливих умов для життєдіяльності людини;

– дає змогу здійснювати контроль у сфері благоустрою населеного пункту із застосуванням статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Витрати робочого часу спеціалістів на підготовку регуляторного акта, витрати на публікації, контроль за виконанням регуляторного акта; вартість часу співробітника ОМС відповідної категорії (заробітна плата) – 78 грн./ 1 роб. час (Законом установлено у 2024 році розмір мінімальної заробітної плати у місячному розмірі з

01 квітня – 8000 грн., у погодинному розмірі – 48 грн.);

Альтернатива 3 Відсутні Організація робіт та заходів з благоустрою території Тягинської територіальної громади, а також відновлення об’єктів благоустрою та ліквідація стихійних сміттєзвалищ за рахунок місцевого бюджету щорічно складатиме орієнтовно138,6 тис. грн.

Оцінка впливу на сферу інтересів громадян

 Вид альтернативи Вигоди Витрати
Альтернатива 1 Не вбачається Добровільне вчинення дій, направлених на утримання власних будівель і споруд та прилеглої до них території у належному санітарному стані, збереження елементів благоустрою за раніше встановленими законодавством нормами.

Громадяни не нестимуть

Альтернатива 2 Покращення санітарного стану території громади та навколишнього природного середовища.

Створення умов для реалізації прав громадян.

Час, затрачений на вивчення регуляторного акта.

Оплата послуг суб’єктів господарювання, які забезпечують благоустрій території громади.

Альтернатива 3 Відсутні Утримання власних будівель і споруд та прилеглої до них території у належному санітарному стані.

Громадяни не нестимуть

Оцінка впливу на сферу інтересів суб’єктів господарювання 

 

 Показник Великі Середні Малі Разом
всього в тому числі мікро
Кількість суб’єктів господарювання, що підпадають під дію регулювання, одиниць 0 0 6 0 6
Питома вага групи у загальній кількості, відсотків 0 0 100% 0 100%

 

Вид альтернативи Вигоди Витрати
Альтернатива 1 Відсутні Можливі витрати на покращення санітарного стану. Витрати для суб’єктів господарювання малого підприємництва з утримання об’єктів благоустрою.
Альтернатива 2 Забезпечення регулювання прав та обов’язків учасників правовідносин – суб’єктів господарювання у сфері благоустрою території громади, визначення комплексу заходів, необхідних для забезпечення чистоти і порядку у населених пунктах. Час, затрачений на вивчення регуляторного акта.

Матеріальні затрати, пов’язані з виконанням цих Правил при здійсненні господарської діяльності.

Альтернатива 3 Відсутні Витрати на одного суб’єкта господарювання малого підприємництва, які виникають внаслідок не прийняття регуляторного акта.

У зв’язку з відсутністю суб’єктів господарювання великого і середнього підприємництва, що підпадають під дію регуляторного акту, витрати на одного суб’єкта господарювання великого і середнього підприємництва, які виникають внаслідок дії регуляторного акту згідно Додатка 2 до Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта не розраховувалися.

ІV. Вибір найбільш оптимального альтернативного способу досягнення цілей

Рейтинг результативності (досягнення цілей під час вирішення проблеми) Бал результативності (за чотирибальною системою оцінки) Коментарі щодо присвоєння відповідного балу
Альтернатива 1 2 – цілі прийняття регуляторного акта не можуть бути досягнуті (проблема продовжує існувати) Недостатнє фінансування з місцевого бюджету на утримання та відновлення всіх об’єктів та елементів благоустрою не забезпечує належного утримання території Тягинської територіальної громади.

У разі залишення існуючої ситуації без змін, проблема продовжуватиме існувати, що не забезпечить досягнення поставленої мети.

Дана альтернатива є неприйнятною, а тому не може за допомогою сучасних важелів регулювати відносини у сфері благоустрою, забезпечувати охорону прав і законних інтересів жителів громади.

Альтернатива 2 3 – цілі прийняття регу-ляторного акта можуть бути досягнуті майже повною мірою (усі важливі аспекти проблеми існувати не будуть) Цілі прийняття проекту розпорядження начальника Тягинської сільської сільської військової адміністрації «Про затвердження Правил благоустрою території Тягинської сільської ради»

будуть досягнуті поступово, майже у повній мірі.

Правилами благоустрою території Тягинської сільської ради буде чітко визначено права і обов’язки суб’єктів у сфері благоустрою, а також розмежовано відповідальність між суб’єктами господарювання, населенням та органом місцевого самоврядування.

Альтернатива 3

 

1 – цілі прийняття регуляторного акта можуть бути досягнуті частково (проблема значно зменшиться, деякі важливі та критичні аспекти проблеми залишаться невирішеними) Проблема не може бути розв’язана за допомогою ринкових механізмів, оскільки регулювання питання щодо затвердження правил благоустрою територій населених пунктів належить виключно до повноважень сільської ради.

 

Рейтинг результативності Вигоди

(підсумок)

Витрати

(підсумок)

Обґрунтування відповідного місця альтернативи у рейтингу
Альтернатива 2 Держава:

Забезпечення чистоти і порядку у громаді без витрачання бюджетних коштів.

Громадяни:

Створення сприятливих умов для життєдіяльності людини

Суб’єкти господарювання:

Надходження коштів за надання послуг благоустрою та збереження робочих місць

Держава:

Витрати пов’язані з підготовкою регуляторного акта та процедур з його офіційного опублікування. Громадяни:

Оплата послуг суб’єктів господарювання, які забезпечують благоустрій території громади.

Суб’єкти господарювання:

Матеріальні затрати, пов’язані з виконанням цих Правил при здійсненні господарської діяльності

Затвердження цього регуляторного акта забезпечить поступове досягнення встановлених цілей, встановить єдине зрозуміле регулювання, не примножуючи кількості нормативно-правових актів з питань благоустрою.

При виборі зазначеної альтернативи буде максимально досягнуто цілі державного регулювання.

Цей регуляторний акт відповідає потребам у розв’язанні визначених проблем та принципам державної регуляторної політики. Забезпечить збереження суб’єктів господарювання та робочих місць.

Альтернатива 1 Держава:

Відсутні

Громадяни:

Утримання власних будівель і споруд та прилеглої до них території у належному санітарному стані.

Суб’єкти господарювання:

Відсутні

Держава:

Організація робіт та заходів з благоустрою території громади, а також відновлення об’єктів благоустрою та ліквідація стихійних сміттєзвалищ за рахунок місцевого бюджету щорічно складатиме орієнтовно

138,6 тис. грн.

Громадяни:

Не нестимуть витрат.

Суб’єкти господарювання:

Можливі витрати на покращення санітар-ного стану через брак фінансування з місцевого бюджету.

У разі залишення ситуації без змін проблема продовжува-тиме існувати, що не забезпечить досягнення поставленої мети.

Суб’єкти господарюван-ня не зможуть ефективно здійснювати господарську діяльність в умовах, якими не забезпечується сприятливе середовище.

Альтернатива 3 Держава:

Відсутні

Громадяни:

Утримання власних будівель і споруд та прилеглої до них території у належному санітарному стані.

Держава:

Організація робіт та заходів з благоустрою території громади, а також відновлення об’єктів благоустрою та ліквідація стихійних сміттєзвалищ за рахунок місцевого бюджету щорічно складатиме орієнтовно138,6 тис. грн.

Громадяни:-

Не нестимуть витрат

Суб’єкти господарювання:-

Можливі витрати на покращення санітар-ного стану через брак фінансування з місцевого бюджету.

Тягинська сільська рада не зможе за допомогою сучасних важелів регулювати відносини у сфері благоустрою, забезпечувати охорону прав і законних інтересів громадян – жителів громади.

 

 

Переваги обраної альтернативи

Рейтинг Аргументи щодо переваги обраної альтернативи/причини відмови від альтернативи Оцінка ризику зовнішніх чинників на дію запропонованого регуляторного акта
Альтернатива 2 Цілі прийняття проекту розпорядження начальника Тягинської сільської сільської військової адміністрації «Про затвердження Правил благоустрою території Тягинської сільської ради»

будуть досягнуті майже у повній мірі.

Правилами благоустрою території населених пунктів Тягинської територіальної громади буде чітко визначено права і обов’язки суб’єктів у сфері благоустрою, а також розмежовано відповідальність між суб’єктами господарювання, населенням та органом самоврядування.

Прийняття цього регуляторного акта забезпечить врегулювання порушеного питання з дотриманням вимог чинного законодавства, причини для відмови відсутні.

Обрана альтернатива є найбільш раціональним варіантом врахування всіх основних груп, на яких проблема чинить вплив.

До зовнішніх факторів, що можуть вплинути на дію регуляторного акта можна віднести зміну чинного законодавства.

У разі змін в законодавчих актах, відповідний регуляторний акт може бути переглянутий.

Упродовж деякого часу на дію регуляторного акта може впливати низька обізнаність суб’єктів господарювання на яких поширюється дія цього акта.

Альтернатива 1 Неприйнятна альтернатива з огляду на те, що проблема залишається невирішеною.

Аргументи для переваги відсутні.

Зовнішні чинники на дію регуляторного акта у разі залишення існуючої на даний момент ситуації без змін відсутні.

Не можливо вирішити питання стосовно усних та письмових скарг від фізичних осіб та суб’єктів господарювання щодо створення стихійних сміттєзвалищ на територіях загального користування (парки, провулки, прибудинкові території, інші об’єкти).

Альтернатива 3 Цілі регулювання можуть бути досягнуті частково. Балансу інтересів досягнути неможливо.

 

До зовнішніх факторів, що можуть вплинути на дію регуляторного акта можна віднести зміну чинного законодавства.

 

Таким чином для реалізації обрано Альтернативу 2 – затвердження Правил благоустрою території Тягинської сільської ради що є найбільш раціональним варіантом врахування всіх основних груп, на яких проблема чинить вплив.

V. Механізми та заходи,

які забезпечать розв’язання визначеної проблеми

Зазначену проблему планується розв’язати шляхом:

Розробки проекту розпорядження начальника Тягинської сільської сільської військової адміністрації «Про затвердження Правил благоустрою території Тягинської сільської ради» та АРВ до нього.

Проведення консультацій з суб’єктами господарювання.

Оприлюднення проєкту рішення з АРВ та отримання пропозицій та зауважень.

Підготовка експертного висновку щодо відповідності проєкту розпорядження вимогам статей 4 та 8 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Отримання пропозицій по удосконаленню від Державної регуляторної служби України.

Затвердження розпорядження начальника Тягинської сільської сільської військової адміністрації «Про затвердження Правил благоустрою території Тягинської сільської ради».

Оприлюднення розпорядження у встановленому законодавством порядку.

Проведення заходів з відстеження результативності прийнятогорозпорядження.

Затвердження Правил благоустрою території Тягинської сільської ради є основним механізмом, яке забезпечить розв’язання визначеної проблеми.

  1. VI. Оцінка виконання вимог регуляторного акта залежно від ресурсів, якими розпоряджаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи, які повинні проваджувати або виконувати ці вимоги

Питома вага суб’єктів малого підприємництва у загальній кількості суб’єктів господарювання, на яких поширюється регулювання перевищує 10 відсотків, тому здійснюється за рахунок витрат на запровадження державного регулювання для суб’єктів малого підприємництва згідно з додатком 4 до Методики проведення аналізу впливу регуляторного акту (Тест малого підприємництва).

VII. Обґрунтування запропонованого строку дії регуляторного акта

Термін дії запропонованого регуляторного акта встановлюється як необмежений, оскільки для наведення належного порядку та покращення санітарного стану території Тягинської територіальної громади заходи з благоустрою повинні виконуватись систематично як суб’єктами підприємницької діяльності так і мешканцями громади.

При внесенні змін до чинного законодавства, які можуть вплинути на дію запропонованого регуляторного акта до діючих Правил благоустрою території Тягинської сільської ради будуть вноситись відповідні зміни.

VIII. Визначення показників результативності дії регуляторного акта

Прогнозне значення показників результативності регуляторного акта встановлюється протягом одного року з дня його набрання чинності та базується на таких показниках:

– розмір надходжень до місцевого бюджету, пов’язаних з дією регуляторного акта;

– кількість суб’єктів господарювання та фізичних осіб, на яких поширюватиметься дія регуляторного акта;

– розмір коштів і час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта;

– рівень інформованості суб’єктів господарювання та фізичних осіб про основні положення акта;

– кількість порушень Правил благоустрою території Тягинської сільської ради, які обчислюються відповідно до кількості протоколів про адміністративні правопорушення за статтею 152 КУпАП;

– розміри витрачених коштів на відновлення благоустрою особами, які погіршують його стан у процесі господарської діяльності (будівництво, прокладання підземних та наземних комунікацій) або у разі аварій, інших дій;

– обсяг послуг з проведення благоустрою громади за рахунок місцевого бюджету;

– кількість письмових інформаційних повідомлень контролюючих органів щодо порушень норм чинного законодавства з благоустрою громади;

– зменшення кількості скарг від мешканців громади щодо стану благоустрою громади.

Головними чинниками результативності цього регуляторного акта є:

– дотримання порядку при проведенні робіт по прокладанню нових інженерних мереж та інших робіт пов’язаних з інженерним облаштуванням територій загального користування;

– загальне покращення санітарного стану громади, естетичного вигляду об’єктів благоустрою;

– дотримання порядку утримання тварин;

– виконання вимог щодо дотримання тиші в громадських місцях;

– здійснення контролю у сфері благоустрою території населених пунктів Тягинської територіальної громади.

  1. IX. Визначення заходів, за допомогою яких здійснюватиметься

 відстеження результативності дії регуляторного акта

Оцінка ефективності регуляторного акту буде здійснена за допомогою проведення базового, повторного та періодичного відстеження результативності регуляторного акту.

Базове відстеження результативності регуляторного акта буде проведене до дня набрання ним чинності статистичним методом, шляхом збору пропозицій та зауважень до нього, з їх подальшим аналізом, а також шляхом аналізу показників, визначених у попередньому розділі.

Повторне відстеження результативності регуляторного акта буде здійснюватися через рік після набрання чинності цим актом на основі аналізу та співставлення із відповідним попереднім періодом статистичних даних результатів показників суми надходжень до сільського бюджету та кількості платників

Періодичні відстеження результативності регуляторного акта планується здійснюються раз на кожні три роки починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності цього акта з метою постійного контролю за регуляторним впливом даного рішення та можливого внесення змін.

Заходи з відстеження результативності регуляторного акта буде проводити Тягинська сільська рада.

Зауваження та пропозиції до проєкту та відповідного аналізу регуляторного впливу надаються до Тягинської сільської ради за адресою вул. Вишнева, 1Д, с. Тягинка, Бериславського району, Херсонської області, 74330, тел.(05546) 46-2-15.

Начальник Тягинської сільської

військової адміністрації                                                              Микола ЯЦЕНКО

ПРОЄКТ

 РОЗПОРЯДЖЕННЯ

Начальника сільської військової адміністрації

 ____________                                                   c.Тягинка                                      № ____

Про затвердження Правил благоустрою території Тягинської сільської ради

З метою забезпечення благоустрою території в населених пунктах Тягинської сільської ради, підтримання в них чистоти та належного санітарного стану, встановлення єдиних правил благоустрою, утримання об’єктів і елементів благоустрою, регулювання прав та обов’язків учасників правовідносин у сфері благоустрою, створення сприятливих умов для життєдіяльності громади, відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» зі змінами, Указу Президента України від 27 жовтня 2022 року № 738/2022 «Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Херсонській області», розпорядження Президента України від 15 червня 2023 року № 106 /2023–рп «Про призначення М.Яценка начальником Тягинської сільської військової адміністрації Бериславського району Херсонської області», Постанови Верховної ради України від 16 листопада 2022 року № 2778-ІХ «Про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у Херсонській області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні»:

  1. Затвердити Правила благоустрою території Тягинської сільської ради та оприлюднити на офіційному сайті сільської ради, що додаються.
  2. Відділу житлово-комунального господарства, енергетики, інфрастрктури та господарського забезпечення, старостам старостинських округів Тягинської сільської ради:
    • Забезпечити інформування населення доступними засобами інформації про Правила благоустрою території Тягинської сільської ради.
    • Забезпечити контроль за виконанням вимог Правил благоустрою території Тягинської сільської ради.
  3. Комунальним підприємствам сільської ради організувати роботу щодо забезпечення виконання вимог Правил благоустрою території Тягинської сільської ради.
  4. Контроль за виконанням даного розпорядження покласти на заступницю сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Баєву Л.М.

Начальник сільської

військової адміністрації                                                              Микола ЯЦЕНКО

ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядження начальникасільської військової адміністрації2024 року № 

ПРАВИЛА
благоустрою території
Тягинської сільської ради

І. Загальні положення

Ці Правила установлюють вимоги щодо благоустрою території Тягинської сільської ради.

  • Правила благоустрою території Тягинської сільської ради (далі – Правила) є регуляторним актом, яким встановлюється порядок благоустрою та утримання території населених пунктів Тягинської сільської ради, об’єктів благоустрою сільської ради, регулювання прав та обов’язків учасників правовідносин у сфері благоустрою, визначається комплекс заходів, необхідних для забезпечення чистоти і порядку території.

Правила спрямовані на створення умов, сприятливих для життєдіяльності людини і є обов’язковими для виконання на всій території Тягинської сільської ради громадянами, об’єднаннями громадян, особами без громадянства, іноземцями, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності і підпорядкування, їх керівниками та працівниками.

1.3. Об’єкти благоустрою території населених пунктів Тягинської сільської ради використовуються відповідно до їх функціонального призначення для забезпечення сприятливих умов життєдіяльності людини на засадах їх раціонального використання та охорони з урахуванням вимог цих Правил, правил забудови населених пунктів, інших вимог, передбачених законодавством України.

1.4. Повноваження Тягинської сільської ради у сфері благоустрою визначені Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про благоустрій населених пунктів», «Про врегулювання містобудівної діяльності», «Про органи самоорганізації населення» «Про охорону культурної спадщини», іншими нормативно-правовими актами України.

1.5. Тягинська сільська рада забезпечує вільний доступ населення, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності до цих Правил. Правила є відкритими та доступними.

1.6. Правила забезпечують державні, громадські та приватні інтереси.

1.7. Правила розроблені на підставі Конституції України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Податкового кодексу України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Закону України «Про управління відходами», Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Закону України «Про систему громадського здоров’я», Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», Законом України «Про захист прав споживачів», «Державних санітарних норм та правил утримання територій населених пунктів», «Порядку проведення ремонту та утримання об’єктів благоустрою населених пунктів», «Правил утримання зелених насаджень в населених пунктах України», «Правил пожежної безпеки в Україні», «Правил технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів України», «Технічних правил ремонту і утримання вулиць та доріг населених пунктів», «Інструкції з проведення технічної інвентаризації та паспортизації об’єктів благоустрою населених пунктів», «Порядку розроблення, погодження та затвердження схем санітарного очищення населених пунктів» та інших нормативно-правових актів України.

1.8. Правила містять загальнообов’язкові на території населених пунктів Тягинської сільської ради норми, за порушення яких винні особи притягуються до відповідальності, передбаченої законодавством України.

1.9. У цих Правилах наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

благоустрій території Тягинської сільської ради – комплекс робіт з інженерного захисту, розчищення, осушення та озеленення території, а також соціально-економічних, організаційно-правових та екологічних заходів з покращення мікроклімату, санітарного очищення, зниження рівня шуму та інше, що здійснюється на території села з метою її раціонального використання, належного утримання та охорони, створення умов щодо захисту і відновлення сприятливого для життєдіяльності людини довкілля;

заходи з благоустрою села – роботи щодо відновлення, належного утримання та раціонального використання територій, охорони та організації упорядкування об’єктів благоустрою з урахуванням особливостей їх використання;

утримання в належному стані території – використання її за призначенням відповідно до генерального плану території, іншої містобудівної документації, місцевих правил забудови, правил благоустрою території сіл, а також санітарне очищення території, її озеленення, збереження та відновлення об’єктів благоустрою;

суб’єкти благоустрою – орган місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, фізичні особи-підприємці, органи самоорганізації населення, громадяни;

об’єкти благоустрою – територія Тягинської сільської ради:

– територія загального користування: парки, сквери, сади, рекреаційні зони, майданчики (дитячі, спортивні), площі, вулиці, провулки, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки, кладовища та інші території загального користування;

– прибудинкові території (територія навколо будинку, визначена актом на право власності чи користування земельною ділянкою і призначена для обслуговування будинку);

– території підприємств, установ, організацій, підприємницьких структур та закріплені за ними договором території;

– інші території, які належать до об’єктів благоустрою території Тягинської сільської ради;

елементи благоустрою – покриття площ, вулиць, доріг, проїздів, тротуарів, пішохідних зон і доріжок; зелені насадження вздовж вулиць і доріг, в парках, скверах, садах, санітарно-захисних зонах, на набережних, на прибудинкових територіях; будівлі та споруди системи збирання та вивезення відходів; засоби та обладнання зовнішнього освітлення та зовнішньої реклами; обладнання (елементи) дитячих, спортивних та інших майданчиків, малі архітектурні форми, інші елементи благоустрою;

балансоутримувач об’єкта благоустрою – визначена власником об’єкта благоустрою, фізична чи юридична особа, яка забезпечує належне утримання та своєчасний ремонт об’єкта благоустрою;

територія прибирання – територія, на якій проводиться комплекс заходів щодо збору, вивезення відходів (сміття), і яка складається з території суб’єкта благоустрою та закріпленої (прилеглої) території;

територія суб’єкта благоустрою – це територія в межах виділеної земельної ділянки, яка знаходиться у власності користувачів або надана в користування фізичним чи юридичним особам;

прилегла територія – це територія тротуару чи земельної зони вздовж огорожі до проїжджої частини вулиці (при наявності з права або зліва), в разі відсутності проїжджої частини на відстані 20 метрів, а також кювети перед земельною ділянкою та позаду;

тимчасові об’єкти для обслуговування населення – кіоски, павільйони, відкриті літні кафе, стоянки автотранспорту та інші споруди не вище двох поверхів, розміщених терміном до 5 років;

відходи – будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворюються у процесі людської діяльності і не мають подальшого використання за місцем утворення чи виявлення та яких їх власник повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення;

відходи побутові (тверді, рідкі), сміття – усі рештки сфери споживання, які утворюються в житлових приміщеннях, організаціях, установах (пакувальні засоби, харчові рештки, тощо), а також сміття з вулиць;

поводження з відходами – дії, спрямовані на запобігання утворенню відходів, їх збирання (в т.ч. роздільне), перевезення, зберігання, оброблення, утилізацію, видалення, знешкодження і захоронення, включаючи контроль за цими операціями та нагляд за місцями видалення;

зелені насадження – дерева, кущі, клумби, газони, плодово-ягідні та декоративні насадження, парки, сквери, набережні, упорядковані озеленені території, зелені зони та інші об’єкти озеленення:

– зелені насадження загального користування – парки, сквери, набережні та ін.;

– зелені насадження обмеженого користування – насадження на територіях громадських і житлових будівель, шкіл, дитячих закладів, закладів охорони здоров’я, промислових підприємств, складських територій тощо;

– зелені насадження спеціального призначення – насадження вздовж вулиць, у санітарно-захисних і охоронних зонах, на територіях кладовищ, ліній електропередач високої напруги, пришляхові насадження в межах села, захисні, водоохоронні, протипожежні та інші насадження.

Інші терміни у цих Правилах вживаються у значеннях, визначених та іншими нормативно-правовими актами та нормативними документами.

ІІ. Порядок здійснення благоустрою та утримання територій об’єктів благоустрою

2.1. Благоустрій території Тягинської сільської ради здійснюється з урахуванням особливостей території відповідно до вимог законодавства та нормативно-технічних документів.

Проектування та будівництво об’єктів будівництва на об’єктах благоустрою здійснюється відповідно до вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», а також ДБН Б.2.2-5:2011 «Планування та забудова міст, селищ і функціональних територій. Благоустрій територій».

2.2. Утримання об’єктів благоустрою здійснюється відповідно до статті 15 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» та Порядку проведення ремонту та утримання об’єктів благоустрою населених пунктів, затвердженого наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 23 вересня 2003 року № 154, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 лютого 2004 року за № 189/8788.

Благоустрій та утримання парків (лісопарків, лугопарків, парків культури і відпочинку, парків – пам’яток садово-паркового мистецтва, спортивних, дитячих, меморіальних та інших (далі – парків), рекреаційних зон, садів, скверів і майданчиків здійснюється відповідно до плану, розробленого балансоутримувачем чи підприємством, що здійснює утримання об’єктів благоустрою, та затвердженого Тягинською сільською радою, а об’єкта, який перебуває у приватній власності, – його власником.

Благоустрій та утримання парків, що належать до територій та об’єктів природно-заповідного фонду, здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про природно-заповідний фонд України».

2.3. Благоустрій та утримання у належному стані парків, рекреаційних зон, садів, скверів і розташованих на їхніх територіях майданчиків для дозвілля здійснюється з дотриманням вимог Законів України «Про благоустрій населених пунктів», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про оцінку впливу на довкілля», а також:

– Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10 квітня 2006 року № 105, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 27 липня 2006 року за № 880/12754;

– Правил будови і безпечної експлуатації атракціонної техніки, затверджених наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 01 березня 2006 року № 110, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 07 квітня 2006 року за № 405/12279;

– Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30 грудня 2014 року № 1417, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05 березня 2015 року за № 252/26697;

– Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17 березня 2011 року № 145, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05 квітня 2011 року за № 457/19195;

– ДБН В.2.3-5-2017 «Вулиці та дороги населених пунктів»;

інших нормативно-правових актів та нормативно-технічних документів.

2.4. Благоустрій рекреаційних зон, що використовуються для організованого масового відпочинку та купання, здійснюється із дотриманням вимог нормативно-технічних документів, якими визначаються гігієнічні вимоги до зон рекреації водних об’єктів.

2.5. Благоустрій територій оздоровчих закладів здійснюється із дотриманням вимог Державних санітарних правил розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 червня 1996 року № 172, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 24 липня 1996 року за № 378/1403.

2.6. Не допускається знищення чи пошкодження елементів благоустрою на територіях парків, садів, скверів і майданчиків.

2.7. Господарська зона парків, садів, скверів і майданчиків з контейнерними майданчиками та громадськими вбиральнями розташовується не ближче ніж 50 метрів від місць масового скупчення людей (танцювальні, естрадні майданчики, фонтани, головні алеї, видовищні павільйони).

2.8. Кількість урн для сміття на територіях парків, садів, скверів і розташованих на їхніх територіях майданчиків для дозвілля встановлюють з розрахунку одна урна на 800 м2 площі. На головних алеях парку відстань між урнами повинна бути не більше ніж 40 м. Біля кожної тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності встановлюють урну для сміття місткістю не менше ніж 0,01 м3.

2.9. Кількість контейнерів для сміття на господарських майданчиках парків, садів, скверів і майданчиків визначається за показником середнього утворення відходів за три дні.

2.10. Благоустрій територій об’єктів культурної спадщини здійснюється відповідно до: Закону України «Про благоустрій населених пунктів»; Закону України «Про охорону культурної спадщини»; Постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 року № 318 «Про затвердження Порядку визначення меж та режимів використання історичних ареалів населених місць, обмеження господарської діяльності на території історичних ареалів населених місць»; Постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 року № 878 «Про затвердження Списку історичних населених місць України»; Постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2001 року № 1768 «Про затвердження Порядку укладення охоронних договорів на пам’ятки культурної спадщини»; Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30 грудня 2014 року № 1417, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05 березня 2015 року за № 252/26697; ДБН Б.2.2-5:2011 «Планування та забудова міст, селищ і функціональних територій. Благоустрій територій»; ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування та забудова територій»; ДСТУ Б Б.2.2-10:2016 «Склад та зміст науково-проектної документації щодо визначення меж і режимів використання зон охорони пам’яток архітектури та містобудування».

2.11. Утримання та ремонт об’єктів благоустрою вулично-дорожньої мережі населених пунктів здійснюється з дотриманням вимог: Закону України «Про дорожній рух»; Закону України «Про автомобільні дороги»; Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 1994 року № 198; Технічних правил ремонту і утримання вулиць та доріг населених пунктів, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 14 лютого 2012 року № 54, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05 березня 2012 року за № 365/20678; Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30 грудня 2014 року № 1417, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05 березня 2015 року за № 252/26697; ДСТУ 3090-95 «Безпека дорожнього руху. Організація робіт з експлуатації міських вулиць та доріг. Загальні положення»; ДСТУ 3587:2022 Безпека дорожнього руху. Автомобільні дороги. Вимоги до експлуатаційного стану; ДБН В.2.3-5-2017 «Вулиці та дороги населених пунктів».

2.12. Власник або балансоутримувач об’єкта благоустрою вулично-дорожньої мережі населеного пункту забезпечує утримання такого об’єкта з необхідною кількістю машин, механізмів, спеціалізованої техніки, посипних матеріалів та реагентів.

2.13. Озеленення об’єктів благоустрою вулично-дорожньої мережі здійснюється відповідно до Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10 квітня 2006 року № 105, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 27 липня 2006 року за № 880/12754.

2.14. Суб’єкти господарської діяльності, які є власниками земельних ділянок та/або землекористувачами, а також власники та/або користувачі тимчасових споруд, що розташовані в межах «червоних ліній» вулиць і доріг, зобов’язані на закріпленій території:

– забезпечувати утримання та ремонт відповідної території;

– утримувати та забезпечувати належний технічний стан охоронної зони інженерних комунікацій, обладнання, споруд та інших елементів дорожніх об’єктів, що використовуються, відповідно до їх функціонального призначення;

– у разі виявлення небезпечних умов в експлуатації споруд і об’єктів, аварій і руйнувань, що призвели до виникнення перешкод у дорожньому русі або загрожують збереженню елементів дорожніх об’єктів, негайно повідомляти власників дорожніх об’єктів або уповноважених ними органів, а також Бериславське районне відділення ГУ НП в Херсонській області;

– дотримуватись вимог норм і правил щодо охорони дорожніх об’єктів.

2.15. У межах «червоних ліній» вулиць і доріг забороняється:

– розміщувати споруди та об’єкти;

– смітити, псувати дорожнє покриття, обладнання, зелені насадження;

– спалювати сміття, опале листя та інші відходи, складати їх для тривалого зберігання;

– скидати промислові та меліоративні води в систему дорожнього зливостоку;

– встановлювати намети;

– випасати худобу та свійську птицю;

– скидати сніг.

2.16. Місця проведення дорожніх робіт з утримання або ремонту об’єктів благоустрою на вулично-дорожній мережі повинні мати відповідне огородження, тимчасові дорожні знаки та належне освітлення в нічний час.

2.17. Усі дорожні об’єкти згідно з їх класифікацією та значенням підлягають інвентаризації, технічному обліку власниками дорожніх об’єктів або уповноваженими ними органами.

2.18. Розміри, форма та розміщення дорожніх знаків повинні відповідати вимогам Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року № 1306 (далі – Правила дорожнього руху), та ДСТУ 4100:2021 «Безпека дорожнього руху. Знаки дорожні. Загальні технічні умови».

Розміри, форма та колір дорожньої розмітки повинні відповідати вимогам Правил дорожнього руху та ДСТУ 2587:2010 «Безпека дорожнього руху. Розмітка дорожня. Загальні технічні вимоги. Методи контролювання. Правила застосування».

Технічні вимоги до дорожніх світлофорів та їх розміщення визначають згідно з ДСТУ 4092-2002 «Безпека дорожнього руху. Світлофори дорожні. Загальні технічні вимоги, правила застосування та вимоги безпеки».

Дорожні огородження мають відповідати вимогам ДСТУ Б В.2.3-25:2009 «Огородження дорожнє тросового типу. Загальні технічні умови», ДСТУ 2735-94 «Огородження дорожні і напрямні пристрої. Правила застосування. Вимоги безпеки дорожнього руху», ДСТУ 8751:2017 «Безпека дорожнього руху. Огородження дорожні і напрямні пристрої. Правила використання. Загальні технічні вимоги», ДСТУ Б В.2.3-11-2004 «Огородження дорожнє перильного типу. Загальні технічні умови», ДСТУ Б В.2.3-12-2004 «Огородження дорожнє металеве бар’єрного типу. Загальні технічні умови», ДСТУ 7168:2010 «Безпека дорожнього руху. Огородження дорожні тимчасові. Загальні технічні умови».

2.19. Обмеження або заборона дорожнього руху під час виконання робіт на автомобільних дорогах, вулицях, залізничних переїздах здійснюється відповідно до вимог Законів України «Про дорожній рух», «Про автомобільні дороги».

2.20. Утримання штучних споруд вулично-дорожньої мережі здійснюється з додержанням вимог Технічних правил ремонту і утримання вулиць та доріг населених пунктів, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 14 лютого 2012 року № 54, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05 березня 2012 року за № 365/20678, та нормативно-технічних документів.

Обстеження мостів і труб здійснюється з дотриманням вимог законодавства та ДБН В 2.3-6-2009 «Споруди транспорту. Мости та труби. Обстеження та випробування».

2.21. На територіях автостоянок забезпечується додержання Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17 березня 2011 року № 145, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05 квітня 2011 року за № 457/19195, вимог цих Типових правил, встановленого порядку паркування.

Утримання у належному стані територій автостоянок здійснюють із дотриманням вимог Правил зберігання транспортних засобів на автостоянках, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22 січня 1996 року № 115, Правил паркування транспортних засобів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2009 року № 1342, та Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30 грудня 2014 року № 1417, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05 березня 2015 року за № 252/26697.

2.22. На автостоянках забороняється: засмічувати територію, мити транспортні засоби в непередбачених для цього місцях, розпалювати вогнища, здійснювати торгівлю, зливати відпрацьовані мастила на землю чи дорожнє покриття, псувати обладнання місць стоянки, паркування, пошкоджувати зелені насадження.

Автостоянки використовують виключно за цільовим призначенням.

2.23. Утримання територій пляжів у належному стані здійснюється з дотриманням вимог Водного кодексу України, Закону України «Про благоустрій населених пунктів» і Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17 березня 2011 року № 145, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05 квітня 2011 року за № 457/19195.

2.24. Утримання кладовищ, а також інших місць поховання здійснюється з дотриманням вимог: Закону України «Про поховання та похоронну справу»; Порядку утримання кладовищ та інших місць поховань, затвердженого наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 19 листопада 2003 року № 193, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 08 вересня 2004 року за № 1113/9712; Державних санітарних правил та норм «Гігієнічні вимоги щодо облаштування і утримання кладовищ в населених пунктах України» (ДСанПіН 2.2.2.028-99), затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 01 липня 1999 року № 28.

2.25. Утримання дитячих, спортивних та інших майданчиків для дозвілля та відпочинку здійснюється з додержанням санітарних і технічних норм, які забезпечують безпечне користування ними. Наявне обладнання, спортивні, розважальні та інші споруди, інші елементи благоустрою повинні підтримуватися у належному технічному стані, своєчасно очищатися від бруду, сміття, снігу, льоду. Не допускається наявність небезпечного для життя та здоров’я громадян обладнання, елементів благоустрою.

2.26. Порядок проведення робіт з технічної інвентаризації та паспортизації об’єктів благоустрою визначається Інструкцією з проведення технічної інвентаризації та паспортизації об’єктів благоустрою населених пунктів, затвердженою наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 29 жовтня 2012 року № 550, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 19 листопада 2012 року за № 1937/22249.

ІІІ. Вимоги до впорядкування територій підприємств, установ, організацій у сфері благоустрою населених пунктів

3.1. Підприємства, установи, організації, які розміщуються на території Тягинської сільської ради, можуть утримувати закріплену за ними територію або брати пайову участь в утриманні цього об’єкта на умовах договору, укладеного із балансоутримувачем.

Визначення меж утримання територій, прилеглих до території підприємств, установ, організацій, здійснюється відповідно до розділу VII Правил благоустрою території Тягинської сільської ради.

Визначення обсягів пайової участі підприємств, установ, організацій (В), які розміщуються на території об’єкта благоустрою, в утриманні цього об’єкта здійснюють органи місцевого самоврядування за формулою

В = Пз х Сбв,

де Пз – загальна площа території, закріпленої за підприємством, установою, організацією;

Сбв – базова вартість одного квадратного метра земель у межах населеного пункту, визначена у технічній документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок у межах населених пунктів.

3.2. Підприємства, установи й організації на власних та закріплених територіях повинні здійснювати увесь комплекс робіт, спрямованих на забезпечення та постійне підтримання чистоти і порядку, збереження зелених насаджень, а саме:

забезпечення постійного прибирання сміття, побутових відходів, бруду, опалого листя, снігу з метою утримання об’єктів благоустрою та прилеглих територій у належному санітарному стані (тротуари прибираються вздовж всієї ділянки будинку, домоволодіння (в межах належності) – до бордюрного каменю);

забезпечення вивезення сміття, бруду, побутових відходів, опалого листя на відведені для цього ділянки або об’єкти поводження з відходами. Вивезення сміття, побутових відходів здійснюється шляхом укладення відповідних договорів із підприємствами;

регулярне миття об’єктів та елементів благоустрою (у разі їх придатності до миття) з періодичністю, яка дасть можливість забезпечити їх утримання у належному санітарному стані;

регулярне прибирання контейнерних майданчиків з періодичністю, яка дасть можливість забезпечити їх утримання у належному санітарному стані;

утримання приміщень громадських вбиралень, у тому числі дворових, вбиралень на кінцевих зупинках громадського транспорту у належному санітарному та технічному стані;

очищення опор ліній електропередач, стовбурів дерев, стовпів, парканів, будівель, інших елементів благоустрою від оголошень, реклам, вивішених у недозволених місцях;

спостереження за станом водоприймальних та оглядових колодязів підземних інженерних мереж, колодязів пожежних гідрантів. У разі виявлення відкритих люків або інших недоліків в утриманні інженерних мереж про це повідомляють організації, які їх експлуатують, для негайного приведення цих мереж у належний стан;

регулярне знищення бур’янів, скошення трави заввишки більше ніж 10 см, видалення сухостійних дерев та чагарників, видалення сухого та пошкодженого гілля та забезпечення їх видалення;

регулярне обстеження власних та прилеглих (закріплених) територій з метою виявлення амброзії полинолистої, інших карантинних рослин, вжиття негайних заходів з їх знищення;

здійснення заходів, що забезпечують збереження зелених насаджень, квітників, газонів;

вжиття протягом року необхідних заходів боротьби зі шкідниками та хворобами зелених насаджень, а також з поширенням сезонних комах і кліщів, що становлять загрозу здоров’ю населення;

проведення у повному обсязі заміни засохлих та пошкоджених кущів і дерев;

усунення на закріплених за ними об’єктах благоустрою (їх частинах) за власний рахунок та в установлені строки пошкоджень інженерних мереж або наслідків аварій, що сталися з їх вини;

усунення на закріплених за ними об’єктах благоустрою (їх частинах) наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

3.3. Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які експлуатують ліхтарі вуличного освітлення, засоби та обладнання зовнішнього освітлення, світлових покажчиків розміщення пожежних гідрантів, установки з декоративного підсвічування будинків, будівель, споруд, вивісок, вітрин, світлової реклами, зобов’язані забезпечувати їх належний режим роботи та технічний стан.

Усі вітрини повинні бути обладнані спеціальною освітлювальною апаратурою, переважно енергозберігаючою.

3.4. Освітлення має бути рівномірним і не повинно засліплювати учасників дорожнього руху та освітлювати квартири житлових будинків.

Вуличне освітлення повинно вмикатися відповідно до встановленого графіка залежно від пори року та природних умов.

Розміщення обладнання архітектурно-художнього освітлення на фасаді будівель та споруд здійснюється виключно на підставі згоди власника будівлі або приміщень.

На пішохідних переходах, а також ділянках автомобільних доріг, проспектах, магістралях з високим рівнем небезпеки відключення освітлення у темний час доби забороняється.

ІV. Вимоги до утримання зелених насаджень на об’єктах благоустрою-територіях загального користування

4.1. Утримання зелених насаджень на об’єктах благоустрою – територіях загального користування Тягинської сільської ради здійснюється згідно з Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затвердженими наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10 квітня 2006 року № 105, зареєстрованими у Міністерстві юстиції України 27 липня 2006 року за № 880/12754, які визначають правові та організаційні засади озеленення населених пунктів, спрямовані на забезпечення сприятливих умов життєдіяльності людини. Правила є обов’язковими для виконання всіма установами, підприємствами, організаціями та громадянами, які займаються проектуванням, створенням, ремонтом і утриманням зелених насаджень, розташованих на територіях населених пунктів України.

4.2. Інвентаризація зелених насаджень здійснюється відповідно до Інструкції з інвентаризації зелених насаджень у населених пунктах України, затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 24 грудня 2001 року № 226, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 25 лютого 2002 року за № 182/6470.

4.3. Замовники будівництва повинні огороджувати зелені насадження, щоб запобігти їх пошкодженню.

4.4. Видалення дерев, кущів, газонів і квітників здійснюється відповідно до Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 серпня 2006 року № 1045.

4.5. Забороняється самовільне знищення, пошкодження або видалення зелених насаджень.

Видалення зелених насаджень, збір квітів, грибів на територіях парків, рекреаційних зон, садів, скверів, майданчиків здійснюється відповідно до законодавства у сфері охорони та утримання зелених насаджень.

4.6. Для озеленення територій населених пунктів використовуються види рослин аборигенної флори та їх декоративні форми.

4.7. Забороняється використовувати в озелененні територій населених пунктів інвазивні (чужорідні) види рослин.

  1. Вимоги до утримання будівель і споруд інженерного захисту територій

5.1. Утримання споруд інженерного захисту територій від небезпечних геологічних процесів здійснюється з дотриманням вимог: Постанови Кабінету Міністрів України від 08 листопада 1996 року № 1369 «Про інженерний захист територій, об’єктів і споруд від зсувів»; Правил експлуатації споруд інженерного захисту територій населених пунктів від підтоплення, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 16 січня 2012 року № 23, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 03 лютого 2012 року за № 170/20483; ДСТУ-Н Б В.2.5-61:2012 «Настанова з улаштування систем поверхневого водовідведення».

5.2. Утримання фонду захисних споруд цивільного захисту здійснюється відповідно до Порядку створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту та ведення його обліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року № 138.

  1. Вимоги до санітарного очищення територій.

6.1. Збирання та вивезення побутових відходів у межах певної території здійснюються суб’єктом/ами господарювання, який/кі уповноважений на це органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах відповідно до Порядку проведення конкурсу на здійснення операцій із збирання та перевезення побутових відходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2023 року № 918.

6.2. Зберігання побутових відходів здійснюється згідно з вимогами Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17 березня 2011 року № 145, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05 квітня 2011 року за № 457/19195, та Методики роздільного збирання побутових відходів, затвердженої наказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 13 грудня 2023 року № 1130, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 02 лютого 2024 року за № 168/41513.

6.3. Забороняється спалювати побутові відходи на об’єктах благоустрою та на об’єктах поводження з відходами, не призначених для цього.

6.4. Місця розміщення контейнерів для зберігання побутових відходів на присадибній ділянці та відстань від них до власного житлового будинку визначає власник цього будинку з додержанням саніторних норм та правил добросусідства.

6.5. Спірні питання щодо місць розміщення контейнерів для зберігання побутових відходів на території присадибної ділянки розглядаються у порядку вирішення земельних спорів згідно з законодавством.

6.6. Забороняється складування тари і запасів товарів біля кіосків, наметів, торгівельних павільйонів, магазинів та інших підприємств торгівлі, а також на прилеглій до них території. Підприємства торгівлі зобов’язані здійснювати прибирання прилеглих територій та забезпечувати зберігання і перевезення побутових відходів відповідно до вимог Санітарних норм.

6.7. У період листопаду потрібно своєчасно прибирати опале листя. Зібране листя необхідно вивозити на спеціально відведені ділянки або на поля компостування. Спалювати листя на території житлової забудови, в скверах і парках забороняється.

6.8. Роздільне збирання побутових відходів, включаючи небезпечні відходи у їх складі, здійснюється власниками таких відходів з дотриманням вимог:

Закону України «Про управління відходами».

Правил надання послуги з управління побутовими відходами та типових договорів про надання послуги з управління побутовими відходами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08 серпня 2023 року № 835.

Методики роздільного збирання побутових відходів, затвердженої наказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 13 грудня 2023 року № 1130, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 02 лютого 2024 року за № 168/41513;

Порядку розроблення, погодження та затвердження схем санітарного очищення населених пунктів, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 23 березня 2017 року № 57, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 квітня 2017 року за № 505/30373.

Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17 березня 2011 року № 145, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05 квітня 2011 року за № 457/19195.

Державних будівельних норм «Склад та зміст схеми санітарного очищення населеного пункту» (ДБН Б.2.2-6:2013).

інших нормативно-правових актів та нормативно-технічних документів у сфері поводження з відходами.

6.9. Зберігання вилучених та зібраних небезпечних відходів у складі побутових відходів здійснюється в спеціально організованих відповідно до схеми санітарного очищення населеного пункту місцях їх тимчасового зберігання до передачі їх спеціалізованим організаціям, що мають ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

6.10. Механізоване посипання піщаною або змішаною сумішшю та оброблення іншими дозволеними для цієї мети матеріалами проїзної частини вулиць, тротуарів, площ, мостів, шляхопроводів, перехресть, підйомів і узвозів у зимовий період здійснюється за нормами та з періодичністю, визначеними правилами ремонту і утримання вулиць та доріг населених пунктів, затвердженими наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 14 лютого 2012 року № 54, зареєстрованими у Міністерстві юстиції України 05 березня 2012 року за № 365/20678.

6.11. Власники, балансоутримувачі або особи, які утримують території населених пунктів, зобов’язані:

мати власний необхідний для прибирання снігу і льоду ручний інвентар (лопати металеві або дерев’яні, мітли, кригоруби), достатній запас матеріалу для посипання з метою своєчасного проведення протиожеледних заходів;

прибирати сніг негайно (від початку снігопаду) для запобігання утворенню накату;

негайно очищати дахи, карнизи та інші елементи будинків, споруд, будівель від снігу та бурульок із дотриманням застережних заходів щодо безпеки руху пішоходів, не допускаючи пошкодження покрівель будинків і споруд, зелених насаджень, електромереж, рекламних конструкцій тощо; огороджувати небезпечні місця на тротуарах, переходах; вивозити сніг та бурульки, що зняті з дахів, карнизів та інших елементів будинків, споруд, будівель протягом доби;

повністю розчищати снігові вали над зливостічними колодязями, розміщеними на вулицях і дорогах, з яких сніг не передбачається вивозити на снігозвалище;

очищати від снігу, льоду та бруду оголовки зливостічних колодязів та дощоприймачів у разі сніготанення та на початку весняного періоду;

очищати від снігу, льоду, бруду оголовки колодязів для розташування пожежних гідрантів, розміщених на вулицях і дорогах.

VII. Розміри меж прилеглої до підприємств, установ та організацій територій у числовому значенні.

7.1. Межі утримання прилеглих територій підприємств, установ, організацій наведено у таблиці.

МЕЖІ
утримання прилеглих територій підприємств, установ, організацій

№ з/п Прилегла територія Суб’єкти господарювання, на яких покладається утримання прилеглої території Межі утримання прилеглої території підприємства, установи, організації (не менше)
1 2 3 4
1 Двори, тротуари, покриття проїзної частини проїздів, прибудинкової території житлового фонду  Власники будинків 20 м від межі відведеної земельної ділянки та до проїжджої частини вулиці
2 Двори, тротуари, майданчики, покриття проїжджої частини вулиці, інші території земельних ділянок, що надані у власність або користування юридичним або фізичним особам Власники або користувачі земельних ділянок 20 м від межі земельної ділянки та до проїжджої частини вулиці
 

 

Території, прилеглі до об’єктів соціальної інфраструктури Суб’єкти господарювання, що експлуатують вказані об’єкти 15 м від межі земельної ділянки до проїжджої частини вулиці
4 Території, прилеглі до автозаправних станцій Суб’єкти господарювання, що експлуатують вказані об’єкти 50 м від межі земельної ділянки, що надана у власність або користування, та до проїжджої частини вулиці
5 Території, прилеглі до торговельних центрів, об’єктів побутового обслуговування, громадського харчування, авторемонтних майстерень, магазинів, ринків, тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності Суб’єкти господарювання, що експлуатують вказані об’єкти 20 м від межі земельної ділянки, що надана у власність або користування, та до проїжджої частини вулиці
6 Території, прилеглі до колективних гаражів Гаражні кооперативи 20 м від межі земельної ділянки, що надана у власність або користування, та до проїжджої частини вулиці
7 Території, прилеглі до трансформаторних Підприємства, установи, організації, на балансі яких знаходяться вказані об’єкти у радіусі 10 м від периметру споруд та до проїжджої частини вулиці
8 Автобусні зупинки та зупинки маршрутних транспортних засобів і стоянки (місця відстою) маршрутних таксі Відповідні дорожньо-експлуатаційні підприємства або інші суб’єкти господарювання на договірних засадах у радіусі 20 м від периметру споруд та до проїжджої частини вулиці
9 Майданчики для паркування Суб’єкти господарювання, які утримують майданчики для паркування 20 м від периметру споруд та до проїжджої частини вулиці
10 Мости, шляхопроводи, інші штучні споруди, території під шляхопроводами Балансоутримувачі штучних споруд 10 м від периметру споруд
11 Контейнерні майданчики Балансоутримувачі територій, на яких розміщено контейнерні майданчики 5 м від периметру споруди
12 Території, відведені під проектування та забудову Фізичні особи, яким відповідно до законодавства відведені земельні ділянки, незалежно від того, ведуться на них роботи чи не ведуться 20 м від межі земельної ділянки, яка відведена під проектування та забудову, та до проїжджої частини вулиці

VIII. Порядок розміщення малих архітектурних форм.

8.1. Проектування малих архітектурних форм здійснюється з дотриманням Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 1994 року № 198, та ДБН Б.2.2-5:2011 «Планування та забудова міст, селищ і функціональних територій. Благоустрій територій».

Мала архітектурна форма – це невелика одноповерхова пересувна споруда, яка не має закритого приміщення для тимчасового перебування людей, або стаціонарна споруда, яка має закрите приміщення для тимчасового перебування людей і по зовнішньому контуру має площу до 30 м², яка виконується із полегшених конструкцій і встановлюється тимчасово без улаштування фундаментів.

8.2. Власники та користувачі земельних ділянок, а також власники (користувачі) малих архітектурних форм, інженерних комунікацій, що розташовані в межах смуги відчуження автомобільних (позаміських) доріг або червоних ліній міських вулиць і доріг, зобов’язані:

– утримувати в належному стані зелені насадження, охоронні зони інженерних комунікацій, тротуари, обладнані стоянки автомобілів, трамвайне полотно та інші елементи дорожніх об’єктів;

– забезпечувати прибирання сміття, снігу, опалого листя та інших відходів, а в разі потреби проводити обробку тротуарів протиожеледними матеріалами;

– забезпечувати належний технічний стан інженерних комунікацій, обладнання, споруд та інших використовуваних елементів дорожніх об’єктів відповідно до їх функціонального призначення та діючих нормативів;

– у разі виявлення небезпечних умов в експлуатації споруд і об’єктів, їх аварій і руйнувань, що призвели до виникнення перешкод у дорожньому русі або загрожують збереженню елементів дорожніх об’єктів, негайно повідомляти власників дорожніх об’єктів або уповноважених ними органів, дотримувати вимог діючих норм і правил щодо охорони дорожніх об’єктів.

8.3. Малі архітектурні форми не повинні мати заглиблені в грунт фундаменти і не перевищувати за висотою 4 метрів.

У населених пунктах Тягинської сільської ради малі архітектурні форми розміщуються за межею тротуару, пішохідних доріжок, алей на відстані не менше ніж 1 метр, але не ближче ніж 5 метрів до проїзної частини доріг і вулиць.

8.4. На вулицях і дорогах, де існуючі будинки, споруди та огорожа розміщені на відстані менше ніж 5 метрів від проїзної частини, розміщення малих архітектурних форм дозволяється в одну лінію з фасадами будівель, споруд або огорожі.

8.5. Забороняється розміщувати малі архітектурні форми:

– біля фасадів адміністративних і культових будівель, безпосередньо біля пам’ятників, фонтанів, клумб, скульптурних та інших елементів оздоблення будинків і декоративного благоустрою території Тягинської сільської ради;

– ближче ніж за 20 метрів до перехресть вулиць;

– в охоронних зонах інженерних комунікацій;

– на зупинці громадського транспорту на відстані ближче ніж 20 метрів в обидва боки по тротуару від установленого дорожнього знака, що її позначає.

8.6. Кількість розміщуваних малих архітектурних форм визначається залежно від функціонального призначення території і кількості відвідувачів на цій території, виходячи з таких принципів: екологічність, безпека (відсутність гострих кутів), зручність у користуванні, легкість очищення, привабливий зовнішній вигляд.

Розміщення малих архітектурних форм не повинно ускладнювати або унеможливлювати доступ до пожежних гідрантів, підступи до зовнішніх стаціонарних пожежних драбин, обладнання та засобів пожежогасіння.

8.7. З метою забезпечення максимально доступного користування територіями загального користування особами з вадами зору малі архітектурні форми треба підбирати яскравих (контрастних) тонів або фарбувати яскравими (контрастними) кольорами.

Для оформлення мобільного і вертикального озеленення застосовують такі види конструкцій: трельяжі, шпалери, перголи, альтанки, квіткарки, вазони, навіси, амфори.

8.8. Садові, паркові лави необхідно розставляти згідно з планами парків, скверів, зелених зон, утримувати їх у справному стані, фарбувати не рідше двох разів на рік. Садові, паркові лави встановлюються та утримуються підприємствами, що утримують відповідні об’єкти благоустрою. Утримання садових, паркових лав включає їх миття, очищення від пилу і снігу, поточний ремонт.

8.9. Розміщення тимчасових споруд (далі – ТС) торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності здійснюється відповідно до Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21 жовтня 2011 року № 244, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 22 листопада 2011 року за № 1330/20068, та Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30 грудня 2014 року № 1417, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05 березня 2015 року за № 252/26697.

Тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності (далі – ТС) – одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.

8.10. Підставою для розміщення ТС є паспорт прив’язки ТС. Замовник, який має намір встановити ТС, звертається до виконавчого комітету Тягинської сільської, із відповідною заявою щодо можливості розміщення ТС.

8.11. Кожна стаціонарна ТС має бути забезпечена зовнішнім освітленням та прилеглим покриттям удосконаленого зразка відповідно до вимог законодавства.

8.12. При розміщенні ТС мають бути враховані вимоги щодо пішохідної та транспортної доступності (розвантаження товарів). У разі розміщення ТС на відстані більше 2 метрів від тротуару до неї з тротуару будується пішохідна доріжка завширшки не менш як 1,5 метра.

8.13. Біля кожної ТС встановлюється однотипна урна для сміття, обов’язки з обслуговування якої покладаються на її власника. Стаціонарні ТС за бажанням власника можуть обладнуватись декоративними елементами, вазонами для квітів тощо.

8.14. Не допускається користування ТС, а також пересувними елементами вуличної торгівлі, якщо їх власники не дотримуються вимог нормативно-правових актів та нормативно-технічних документів щодо благоустрою прилеглої території та забезпечення належного утримання та використання інженерного обладнання.

  1. Порядок здійснення самоврядного контролю у сфері благоустрою

населених пунктів.

9.1. Контроль у сфері благоустрою населених пунктів Тягинської сільської ради спрямований на забезпечення дотримання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та підпорядкування, а також громадянами, у тому числі іноземцями та особами без громадянства, вимог Закону України «Про благоустрій населених пунктів», інших нормативно-правових актів, у тому числі цих Правил.

9.2. Контроль у сфері благоустрою населених пунктів Тягинської сільської ради здійснюється Тягинською сільською радою та її виконавчим комітетом відповідно до статті 40 Закону України «Про благоустрій населених пунктів».

9.3. Для здійснення контролю за станом благоустрою населених пунктів, виконанням вимог цих Правил, в тому числі організації озеленення, охорони зелених насаджень і водойм, створення місць відпочинку громадян, утримання в належному стані закріплених за підприємствами, установами, організаціями територій, Тягинська сільська рада відповідно до статті 40 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» може утворювати підрозділ з благоустрою населених пунктів.

9.3. Контроль за станом благоустрою населених пунктів Тягинської сільської ради здійснюється шляхом:

1) проведення перевірок території;

2) розгляду звернень підприємств, установ, організацій та громадян;

3) участі в обговоренні проектів благоустрою територій населених пунктів Тягинської сільської ради, іншої технічної документації з питань благоустрою і внесення відповідних пропозицій на розгляд Тягинської сільської ради її виконавчого комітету, підприємств, установ, організацій;

4) збирання матеріалів для подання позовів до суду про відшкодування шкоди, завданої об’єктам благоустрою внаслідок порушення законодавства з питань благоустрою населених пунктів, Правил благоустрою території Тягинської сільської ради та участь у судовому засідання по справам цієї категорії.

9.4. До відповідальності за порушення законодавства у сфері благоустрою населених пунктів притягаються особи, винні у:

– порушенні встановлених державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів Тягинської сільської ради;

– проектуванні об’єктів благоустрою території Тягинської сільської ради з порушенням затвердженої в установленому законодавством порядку містобудівної документації та державних будівельних норм;

– порушенні встановлених законодавством екологічних, санітарно-гігієнічних вимог та санітарних норм під час проектування, розміщення, будівництва та експлуатації об’єктів благоустрою;

– порушенні правил благоустрою територій населених пунктів;

– порушенні режиму використання і охорони територій та об’єктів рекреаційного призначення;

– самовільному зайнятті території (частини території) об’єкта благоустрою населеного пункту;

– пошкодженні (руйнуванні чи псуванні) вулично-дорожньої мережі, інших об’єктів благоустрою населених пунктів;

– знищенні або пошкодженні зелених насаджень чи інших об’єктів озеленення населених пунктів, крім випадків, передбачених статтею 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів»;

– забрудненні (засміченні) території Тягинської сільської ради;

– неналежному утриманні об’єктів благоустрою, зокрема покриття доріг, тротуарів, освітлення територій населених пунктів тощо.

Законом може бути встановлена відповідальність і за інші види правопорушень у сфері благоустрою населених пунктів.

9.5. Притягнення осіб, винних у порушенні законодавства у сфері благоустрою населених пунктів, до відповідальності, передбаченої законом не звільняє їх від обов’язку відшкодування шкоди, завданої внаслідок порушення вимог цього законодавства.

9.6. Громадський контроль у сфері благоустрою населеного пункту здійснюється відповідно до статті 41 Закону України «Про благоустрій населених пунктів».

  1. Вимоги до здійснення благоустрою та утримання прибудинкової території.

10.1. Утримання прибудинкової території здійснюється з дотриманням вимог Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 травня 2005 року № 76, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 25 серпня 2005 року за № 927/11207, та ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування та забудова територій».

Для визначення прибудинкових територій багатоквартирних будинків застосовується Національний стандарт України ДСТУ-Н Б Б.2.2-9:2013 «Настанова щодо розподілу територій мікрорайонів (кварталів) для визначення прибудинкових територій багатоквартирної забудови», затверджений наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 26 лютого 2014 року № 56.

10.2. Благоустрій присадибної ділянки та прилеглої до присадибної ділянки території здійснюється власником або користувачем цієї ділянки. Власник або користувач присадибної ділянки може на умовах договору, укладеного з органом уповноваженим, забезпечувати належне утримання території загального користування, прилеглої до його присадибної ділянки.

10.3. Організація благоустрою присадибної ділянки, на якій розміщені житлові будинки, господарські будівлі та споруди, що в порядку, визначеному законодавством, взяті на облік як безхазяйне майно або передані в комунальну власність як безхазяйне майно, здійснюється уповноваженим органом.

10.4. Забороняється складати опале листя на прибудинкових територіях, а також поряд з контейнерними майданчиками.

10.5. Забороняється викидати трупи собак, котів та інших тварин або захоронювати їх у не відведених для цього місцях (контейнерах для сміття, газонах тощо).

10.6. Дороги, проїзди та проходи до будівель, споруд, пожежних вододжерел, підступи до зовнішніх стаціонарних пожежних драбин, обладнання та засобів пожежогасіння мають бути у вільному доступі, утримуватися справними, взимку очищатися від снігу. Забороняється довільно зменшувати нормативну ширину доріг та проїздів.

 

  1. Консультації з представниками мікро- та малого підприємництва щодо оцінки впливу регулювання

 

Консультації щодо визначення впливу запропонованого регулювання на суб’єктів малого підприємництва та визначення детального переліку процедур, виконання яких необхідно для здійснення регулювання, проведено розробником у період з 18 березня
2024 року по 18 квітня 2024 року.

Період Вид консультації (публічні консультації прямі (круглі столи, наради, робочі зустрічі тощо) Інтернет-консультації прямі (Інтернет-форуми, соціальні мережі тощо), запити (до підприємців, експертів, науковців тощо) Кількість учасників консуль-

тацій, осіб

Основні результати консультацій (опис)
18.03.2024

18.04.2024

Робочі наради, зустрічі, консультації по телефону 17 Отримання інформації та пропозицій

 

  1. Вимірювання впливу регулювання на суб’єктів малого підприємництва (мікро- та малі):

кількість суб’єктів малого підприємництва, на яких поширюється регулювання:
6 (одиниця), питома вага суб’єктів малого підприємництва у загальній кількості суб’єктів господарювання, на яких проблема справляє вплив 100%

  1. Розрахунок витрат суб’єктів малого підприємництва на виконання вимог регулювання:
Поряд

ковий

номер

Найменування оцінки У перший рік (стартовий рік впровадження регулювання) Періодичні (за наступний рік) Витрати за п’ять років
Оцінка «прямих» витрат суб’єктів малого підприємництва на виконання регулювання
1 Придбання необхідного обладнання (пристроїв, машин, механізмів) 0 0 0
2 Процедури повірки та/або постановки на відповідний облік у визначеному органі державної влади чи місцевого самоврядування 0 0 0
3 Процедури експлуатації обладнання (експлуатаційні витрати – витратні матеріали) 0 0 0
4 Процедури обслуговування обладнання (технічне обслуговування) 0 0 0
5 Інші процедури з утримання об’єктів благоустрою 138000,6 138000,6 693000
6 Разом, гривень (сума рядків 1+2+3+4+5) 138000,6 138000,6 693000
7 Кількість суб’єктів господарювання, що повинні виконати вимоги регулювання 6 6
8 Сумарно, гривень 138000,6 138000,6 693000
Оцінка вартості адміністративних процедур суб’єктів малого підприємництва щодо виконання регулювання та звітування
9 Процедури отримання первинної інформації про вимоги регулювання (30 хв)  24  24  120
10 Процедури організації виконання вимог регулювання (сплата податків) (20 хв) 16 16 80
11 Процедури щодо забезпечення процесу перевірок 0 0 0
12 Інші процедури (уточнити)
13 Разом, гривень 40 40 200
14 Кількість суб’єктів малого підприємства, що повинні виконати вимоги регулювання одиниць 6 6 6
15 Сумарно, гривень 70 70 350

 

БЮДЖЕТНІ ВИТРАТИ

на адміністрування регулювання суб’єктів підприємництва

Тягинської сільської ради

Процедура регулювання суб’єктів великого і середнього підприємництва (розрахунок на одного типового суб’єкта господарювання) Планові витрати часу на процедуру Вартість часу співробітника органу державної влади відповідної категорії (заробітна плата) Оцінка кількості процедур за рік, що припадають на одного суб’єкта Оцінка кількості суб’єктів, що підпадають під дію процедури регулювання Витрати на адмініст-рування* (за рік), гривень
1. Облік суб’єкта господарювання, що перебуває у сфері регулювання 15 хв 19,5 1 6 117
2. Поточний контроль за суб’єктом господарювання, що перебуває у сфері регулювання, у тому числі: 0 0 0 0 0
камеральні 0 0 0 0 0
виїзні 0 0 0 0 0
3. Підготовка, затвердження та спрацювання одного окремого акта про порушення вимог регулювання 0 0 0 0 0
4. Реалізація одного окремого рішення щодо порушення вимог регулювання 0 0 0 0 0
5. Оскарження одного окремого рішення суб’єктами господарювання 0 0 0 0 0
6.Підготовка звітності за результатами регулювання 20 хв 26 2 6 156
7. Інші адміністративні про процедури: послуги ЦНАП, підписання договору, занесення інформації до бази даних, копіювання пакету опрацьованих документів для архівної справи 1 год 78 2 6 468
Разом за рік Х Х Х Х 741
Сумарно за п’ять років

 

Х Х Х Х 3705

 

  1. Розрахунок сумарних витрат суб’єктів малого підприємництва,

що виникають на виконання вимог регулювання

 

Поряд-

ковий номер

Показник Перший рік регулювання (стартовий) грн. За п’ять років
1 Оцінка «прямих» витрат суб’єктів малого підприємництва на виконання регулювання 138000,6 693000
2 Оцінка вартості адміністративних процедур для суб’єктів малого підприємництва щодо виконання регулювання та звітування 70 350
3 Сумарні витрати малого підприємництва на виконання запланованого регулювання 138070,6 693350
4 Бюджетні витрати на адміністрування регулювання суб’єктів малого підприємництва 741 3705
5 Сумарні витрати на виконання запланованого регулювання 138811,6 694058

 

 

Начальник Тягинської сільської

військової адміністрації                                                              Микола ЯЦЕНКО

 

Проєкт

Про затвердження Методики розрахунку

орендної плати за майно комунальної власності

Тягинської територіальної громади та

Примірного договору оренди нерухомого

комунального майна

 Керуючись Законом України “Про оренду державного та комунального майна”, постанови Кабінету Міністрів України “Деякі питання оренди державного та комунального майна” від 03 червня 2020 року № 483, постанови Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2020 № 820 “Про затвердження примірних договорів оренди державного майна”, керуючись статтею 25 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, та з метою створення єдиного організаційно-економічного механізму справляння плати за оренду нерухомого майна, врегулювання господарських відносин щодо використання об’єктів комунальної власності Тягинської територіальної громади, вдосконалення організації договірно-майнових відносин, сільська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити Методику розрахунку орендної плати за майно комунальної власності Тягинської територіальної громади (Додаток 1).
  2. Затвердити Примірний договір оренди нерухомого комунального майна, що належить до комунальної власності Тягинської територіальної громади (додаток 2).
  3. Це рішення набирає чинності з дня його офіційного оприлюднення.
  4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійні комісії сільської ради з питань соціально-економічного розвитку,планування бюджету,фінансів, державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності, підприємництва та торгівлі.

Сільський голова                                                                            Раїса ПОНОМАРЕНКО

Додаток 1 до проекту рішення

Тягинської сільської ради

№ ___ від __ _____2021 року

Методика

розрахунку орендної плати за майно комунальної власності Тягинської територіальної громади

 1. Методику розрахунку орендної плати за комунальне майно Тягинської сільської територіальної (надалі – Методика) розроблено з метою створення єдиного організаційно- економічного механізму справляння плати за об’єкти оренди, визначені частиною першою статті 3 Закону України “Про оренду державного та комунального майна” (далі – Закон), з врахуванням положень Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03.06.2020 №483 (далі – Порядок).

Орендна плата – це встановлений договором оренди платіж у грошовій формі, який орендар сплачує за користування майном на умовах, визначених у договорі оренди (в тому числі розмір платежу, терміни внесення тощо) та незалежно від наслідків господарської та іншої діяльності.

  1. До плати за оренду іншого окремого індивідуально визначеного майна не включаються витрати на утримання орендованого майна та плата за послуги, які відповідно до укладених угод зобов’язуються надавати орендарю комунальне підприємство, організація на балансі яких перебуває це майно.

Витрати на утримання нерухомого майна, переданого в оренду одночасно кільком підприємствам, організаціям, і прибудинкової території розподіляються між ними залежно від наявності, кількості, потужності, часу роботи електроприладів, систем тепло – і водопостачання, каналізації за спеціальними рахунками, а в неподільній частині – пропорційно розміру займаної підприємствами, організаціями загальної площі.

  1. Орендна плата відповідно до цієї Методики визначається на підставі застосування орендних ставок, які затверджуються рішенням сільської ради, у відсотковому відношенні до ринкової вартості об’єкта оренди, визначеної відповідно до статті 8 Закону (крім оренди майна суб’єктами, зазначеними у пункті 10 цієї Методики).

3.1. Орендна плата за цією Методикою розраховується в такій послідовності:

  • визначається розмір річної орендної плати;
  • на основі розміру річної орендної плати встановлюється розмір орендної плати за базовий місяць розрахунку орендної плати – останній місяць, за який визначено індекс інфляції, яка фіксується у договорі оренди;
  • з урахуванням розміру орендної плати за базовий місяць оренди розраховується розмір орендної плати за перший та наступні місяці оренди.
  • під час розрахунку розміру орендної плати за базовий місяць для орендарів – вітчизняних юридичних і фізичних осіб, що є суб’єктами малого підприємництва, які провадять виробничу діяльність безпосередньо на орендованих виробничих площах (крім офісів), застосовується коефіцієнт 0,7.

3.2. У разі, коли термін оренди менший за один місяць або за одну добу, то на основі розміру місячної орендної плати розраховується добова, а в разі необхідності – на основі розміру добової орендної плати розраховується погодинна орендна плата.

3.3. Затверджений цією Методикою розрахунок орендної плати застосовується у випадках, визначених Законом, а саме:

  • у разі передачі ЄМК, нерухомого майна, іншого окремого індивідуально визначеного майна в оренду вперше без проведення аукціону;
  • у разі продовження без проведення аукціону договорів оренди ЄМК, нерухомого майна, іншого окремого індивідуально визначеного майна, укладених без проведення аукціону або конкурсу;
  • у разі визначення стартової орендної плати на першому електронному аукціоні з передачі в оренду іншого окремого індивідуально визначеного майна (крім транспортних засобів) та у разі визначення стартової орендної плати на електронному аукціоні щодо продовження договору оренди іншого окремого індивідуально визначеного майна (крім транспортних засобів).

3.4. Розмір орендної плати за транспортні засоби визначається в порядку передбаченому для розрахунку орендної плати за нерухоме майно.

3.5. У випадку коли розмір орендної плати розрахований за цією Методикою є нижчим за розмір орендної плати договору, що продовжується, то орендна плата встановлюється на рівні останньої місячної орендної плати, встановленої договором, що продовжується.

3.6. У разі оренди нерухомого майна (крім оренди нерухомого майна фізичними та юридичними особами, зазначеними у пункті 10 цієї Методики) розмір річної орендної плати визначається за формулою:

Опл = (Вп х Сор) / 100,

де Опл – розмір річної орендної плати, грн.;

Вп – вартість орендованого майна, визначена шляхом проведення незалежної оцінки, грн.;

Сор – орендна ставка, визначена згідно з додатком 2 цієї Методики (у разі укладання договору з орендарем відповідно до статті 15 Закону України “Про оренду державного та комунального майна або для договорів оренди, строк дії яких продовжується відповідно до абзацу четвертого частини сьомої статті 18 Закону України “Про оренду державного та комунального майна”).

Розмір орендної плати за базовий місяць оренди визначається за формулою:

Опл.міс = Опл / 12

де О пл – розмір річної орендної плати, визначений за цією Методикою, грн.

У разі якщо між датою визначення орендної плати за базовий місяць і датою підписання акта приймання-передачі майна минуло більше ніж один повний календарний місяць, то розмір орендної плати за перший місяць оренди встановлюється шляхом коригування орендної плати за перший місяць оренди на індекс інфляції у місяцях, що минули з дати визначення орендної плати за базовий місяць.

У разі коли термін оренди менший чи більший за одну добу або за один місяць, то на основі розміру місячної орендної плати розраховується добова, а в разі необхідності – на основі розміру добової орендної плати розраховується погодинна орендна плата.

Розмір добової орендної плати розраховується за формулою:

Опл.доб = Опл.міс / 30,

де          Опл.доб – розмір добової орендної плати, грн.;

Опл.міс – розмір орендної плати за місяць, грн.

Розмір погодинної орендної плати розраховується за формулою:

Опл.пог = Опл.доб / 24,

де          Опл.пог – розмір погодинної орендної плати, грн.;

Опл.доб – розмір добової орендної плати, грн.

Розрахунок орендної плати за базовий місяць затверджується орендодавцем.

  1. Розмір річної орендної плати за єдиний майновий комплекс, його відокремлені структурні підрозділи визначається за формулою:

Опл = ((Воз + Внм) х Сор.ц) / 100,

де Опл – розмір річної орендної плати, грн.;

Воз – вартість основних засобів за незалежною оцінкою на час оцінки об’єкта оренди, грн.;

Внм – вартість нематеріальних активів за незалежною оцінкою на час оцінки об’єкта оренди, грн.;

Сор.ц – орендна ставка за використання цілісних майнових комплексів комунальних підприємств (їх відокремлених структурних підрозділів), визначена згідно з додатком 1 до цієї Методики.

Розмір орендної плати за базовий місяць оренди за єдині майнові комплекси, їхні відокремлені структурні підрозділи визначається за формулою:

Опл.міс = Опл / 12

де О пл – розмір річної орендної плати, визначений за цією Методикою, грн.

  1. Перед розрахунком орендної плати за перший місяць оренди чи після перегляду розміру орендної плати визначається розмір орендної плати за базовий місяць розрахунку за такою формулою:

Опл.міс = Опл./12 х Ід.о х Ім,

де Опл.міс – розмір орендної плати за базовий місяць, грн.;

Опл – розмір річної орендної плати, визначений за цією Методикою, грн.;

Ід.о – індекс інфляції за період з дати проведення незалежної оцінки або стандартизованої оцінки до базового місяця розрахунку орендної плати;

Ім – індекс інфляції за базовий місяць розрахунку орендної плати.

Розмір орендної плати за перший місяць оренди визначається шляхом коригування розміру орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції за період з першого числа наступного за базовим місяця до останнього числа першого місяця оренди.

  1. Розмір орендної плати (в тому числі визначеної за результатами електронного аукціону) за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць.
  2. Незалежна оцінка об’єкта оренди повинна враховувати його місцезнаходження і забезпеченість інженерними мережами.
  3. Результати незалежної оцінки є чинними протягом 6 місяців від дати оцінки, якщо інший термін не передбачено у звіті з незалежної оцінки.
  4. У разі надходження кількох заяв на оренду одного і того ж об’єкта від осіб, передбачених абзацами четвертим, дев’ятим частини другої статті 15 Закону, крім тих, що є державними або комунальними підприємствами, установами, організаціями, договір оренди укладається з особою, яка запропонувала найвищий розмір орендної плати. Потенційні орендарі подають свої закриті цінові пропозиції згідно з Порядком передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03 червня 2020 року № 483.
  5. Розмір річної орендної плати за оренду нерухомого майна та індивідуально визначеного майна 1 гривня встановлюється таким орендарям:

– бюджетним організаціям, установам, закладам, які утримуються за рахунок бюджету;

– Пенсійному фонду України та його територіальним органам;

– музеям, які утримуються за рахунок державного та місцевих бюджетів;

– державним та комунальним закладам охорони здоров’я, в тому числі, що діють в статусі комунальних некомерційних підприємств (крім аптек, аптечних пунктів);

– закладам освіти, культури, фізичної культури і спорту Тягинської територіальної громади, що утримуються за рахунок місцевого бюджету;

– державним та комунальним телерадіоорганізаціям (підприємствам);

– Фонду соціального страхування, робочим органам його виконавчої дирекції та їх відділенням;

– Державній службі зайнятості, регіональним та базовим центрам зайнятості;

– Товариству Червоного Хреста України та його місцевим організаціям;

– особам з інвалідністю з метою використання під гаражі для спеціальних засобів пересування;

– редакціям державних і комунальних періодичних видань та періодичних видань, заснованих об’єднаннями громадян, державними науково-дослідними установами.

АТ «УКРПОШТА» для здійснення господарської діяльності, передбаченої статтею 6 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (зі змінами), надається площа у розмірі 1/5 частини від загальної площі приміщення, за оренду якого встановлюється орендна плата в розмірі 1 гривня на рік. За решту 4/5 частини орендованої площі, що використовується АТ «УКРПОШТА» для здійснення інших видів статутної діяльності, при визначенні орендної плати застосовується орендна ставка, зазначена у додатку 2 цієї Методики.

Перед розрахунком орендної плати для АТ «УКРПОШТА» за перший місяць оренди чи після перегляду розміру орендної плати визначається розмір орендної плати за базовий місяць розрахунку за такою формулою:

Опл. міс. = (1 + ((Вп – Вп/5) х Сор./100))/12 х Ід.о х Ім,

де Опл.міс. – розмір орендної плати за базовий місяць оренди, грн.;

Вп – вартість орендованого майна, визначена шляхом проведення незалежної оцінки, грн.;

Сор – орендна ставка, визначена згідно з додатком 2;

Ід.о – індекс інфляції за період з дати проведення незалежної або стандартизованої оцінки до базового місяця розрахунку орендної плати;

Ім – індекс інфляції за базовий місяць розрахунку орендної плати.

Орендна плата в розмірі, встановленому згідно з абзацом десятим цього пункту, не застосовується в разі оренди нерухомого майна для розміщення засобів масової інформації:

– рекламного та еротичного характеру;

– заснованих в Україні міжнародними організаціями або за участю юридичних чи фізичних осіб інших держав, осіб без громадянства;

– в яких понад 50 відсотків загального обсягу випуску становлять матеріали зарубіжних засобів масової інформації;

– заснованих за участю юридичних або фізичних осіб, до сфери діяльності яких належить виробництво та постачання паперу, поліграфічного обладнання, технічних засобів мовлення.

Індексація орендної плати, визначеної в розмірі 1 гривня в рік, проводиться один раз на рік на підставі річних індексів інфляції.

Для комунальних підприємств, що мають важливе соціальне значення для громади, розмір річної орендної плати становить 0,1% балансової вартості об’єкта. В разі продовження договору оренди місячна орендна плата повинна бути не менша ніж за останній місяць оренди.

  1. Розмір річної орендної плати в разі оренди іншого окремого індивідуально визначеного майна (крім транспортних засобів, розмір орендної плати за якими визначається згідно з Порядком передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03 червня 2020 року № 483), встановлюється на рівні 12 відсотків від вартості об’єкта оренди, а у разі, коли орендарем є суб’єкт малого підприємництва, – 8 відсотків вартості орендованого майна за результатами такої оцінки, з урахуванням вимог статті 8 Закону України “Про оренду державного та комунального майна”.

У разі якщо інше окреме індивідуально визначене майно передається в оренду за результатами проведення аукціону, орендна плата, розрахована відповідно до цього пункту Методики, застосовується як стартова на першому аукціоні.

  1. Якщо орендна плата визначена на підставі цієї Методики (крім пункту 10 Методики) або абзацу четвертого частини сьомої статті 18 Закону (орендна плата за базовий місяць), і при цьому між датою визначення орендної плати за базовий місяць і датою підписання акту приймання-передавання минуло більше ніж один повний календарний місяць, то розмір орендної плати за перший місяць оренди встановлюється шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції у місяцях, що минули з дати визначення орендної плати за базовий місяць.
  2. Якщо орендна плата визначена відповідно до пункту 10 цієї Методики або за наслідками проведення аукціону, орендна плата за січень-грудень року оренди, наступного за роком, на який припадає перший місяць оренди, визначається шляхом коригування орендної плати за перший місяць оренди на річний індекс інфляції року, на який припадає перший місяць оренди. Орендна плата за січень-грудень третього і кожного наступного календарного року оренди визначається шляхом коригування місячної орендної плати, що сплачувалась у попередньому році, на середньорічний індекс інфляції такого року.
  3. Терміни внесення орендної плати визначаються у договорі.
  4. Суми орендної плати, зайво перераховані до бюджету або орендодавцеві, зараховуються в рахунок наступних платежів або повертаються платникові в 5-тиденний термін від дня одержання його письмової заяви.
  5. Розмір плати за суборенду нерухомого та іншого окремого індивідуально визначеного майна розраховується в порядку, встановленому цією Методикою для розрахунку розміру плати за оренду зазначеного майна.

У разі суборенди частини нежитлових приміщень орендна плата за таку частину визначається з урахуванням частки її вартості у загальній вартості орендованого приміщення.

Плата за суборенду майна у частині, що не перевищує орендної плати орендаря за майно, що передається в суборенду, сплачується орендарю, який передає в суборенду орендоване майно.

У разі якщо плата за суборенду майна перевищує розмір орендної плати орендаря за це майно, то різниця плати за суборенду майна у частині, що перевищує орендну плату за майно, що передається в суборенду, спрямовується суборендарем на рахунок бюджету Тягинської територіальної громади.

Різниця між нарахованою платою за кожний наступний місяць суборенди і тією її частиною, що отримує орендар, визначається шляхом коригування різниці за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць.

У разі, якщо передача майна в суборенду призводить до зменшення розміру орендної плати, перерахунок орендної плати не проводиться.

  1. Якщо орендоване нежитлове приміщення є часткою будівлі (споруди), то загальною площею приміщень, що передаються в оренду, вважається площа, яку фактично займає орендар, збільшена на коефіцієнт перерахунку корисної площі. Розмір загальної орендованої площі або коефіцієнт перерахунку визначає балансоутримувач за даними технічної інвентаризації або самостійно.
  2. Крім орендної плати відповідно до умов договору оренди, орендар сплачує комунальні платежі, витрати на утримання (експлуатаційні витрати), податки та інше. Витрати на утримання нерухомого майна (в тому числі прибудинкової території) зданого в оренду одночасно кільком орендарям, розподіляються між ними залежно від наявності, кількості, потужності, часу роботи електроприладів, систем тепло- і водопостачання, каналізації, а в неподільній частині – пропорційно розміру займаної площі.
  3. Нарахування податку на додану вартість на суму орендної плати здійснюється у порядку, визначеному чинним законодавством України.
  4. У випадку встановлення вартості об’єкта оренди на рівні його ринкової (оціночної) вартості результати незалежної оцінки є чинними протягом 6 місяців від дати оцінки, якщо інший термін не передбачено у звіті з незалежної оцінки. Замовником рецензування звіту про оцінку майна (крім іншого окремого індивідуально визначеного майна) виступає Орендодавець/Балансоутримувач, послуги оплачує /відшкодовує Орендар.
  5. У випадку змін, які відбулися в законодавстві під час дії цієї Методики, її норми застосовуються в частині, яка не суперечить чинному законодавству України.

Додаток 1

до Методики розрахунку орендної плати

за майно комунальної власності Тягинської

сільської територіальної громади

 

Орендні ставки за використання цілісних майнових комплексів комунальних підприємств (їх структурних підрозділів)

 

з/п

Найменування Орендна ставка, відсотків
1 Цілісні майнові комплекси комунальних підприємств (їх структурних підрозділів):
1.1 житлово-комунального господарства 5
1.2 кінотеатри 4
1.3 теплоенергетики 10
1.4 торгівлі 15
2 Інше 10

Секретар сільської ради                                   Тетяна КОСТОЧКО

Додаток 2

до Методики розрахунку орендної плати

за майно комунальної власності Тягинської

сільської територіальної громади

  Орендні ставки за використання нерухомого майна, що перебуває

у комунальній власності Тягинської сільської територіальної громади

№ п/п Використання орендарем нерухомого майна за цільовим призначенням  Орендна ставка, відсотків
1 Розміщення казино, інших гральних закладів, гральних автоматів 100
2 Розміщення пунктів продажу лотерейних білетів, пунктів обміну валюти 45
3 Розміщення: 40
банкоматів
ресторанів з нічним режимом роботи
торговельних об’єктів з продажу ювелірних виробів, виробів з дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння, антикваріату, зброї
офісних приміщень операторів телекомунікацій, які надають послуги рухомого (мобільного) зв’язку, операторів та провайдерів телекомунікацій, які надають послуги доступу до Інтернету
 антен, технічних засобів і антен операторів телекомунікацій, які надають послуги рухомого (мобільного) зв’язку, операторів та провайдерів телекомунікацій, які надають послуги доступу до Інтернету
4 Розміщення:
виробників реклами 30
салонів краси, саун, лазень, соляріїв, кабінетів масажу, тренажерних залів 30
торговельних об’єктів з продажу автомобілів 30
5 Організація концертів та іншої видовищно-розважальної діяльності 25
6 Розміщення суб’єктів господарювання, що провадять туроператорську та турагентську діяльність, готелів 22
7 Розміщення суб’єктів господарювання, що провадять діяльність з ремонту об’єктів нерухомості 21
8 Розміщення: 20
майстерень, що здійснюють технічне обслуговування та ремонт автомобілів
майстерень з ремонту ювелірних виробів
аптек в приміщеннях лікувально-профілактичних закладів
приватних закладів охорони здоров’я
суб’єктів господарювання, що діють на основі приватної власності і провадять господарську діяльність з медичної практики
розміщення торговельних об’єктів з продажу окулярів, лінз, скелець
редакцій засобів масової інформації:
– рекламного та еротичного характеру
– тих, що засновані в Україні міжнародними організаціями або за участю юридичних чи фізичних осіб інших держав, осіб без громадянства
– тих, де понад 50 відсотків загального обсягу випуску становлять матеріали іноземних засобів масової інформації
– тих, що засновані за участю суб’єктів господарювання, одним із видів діяльності яких є виробництво та постачання паперу, поліграфічного обладнання, технічних засобів мовлення
9 Розміщення: 18
  турбаз, мотелів, кемпінгів, літніх будиночків  
  торговельних об’єктів з продажу непродовольчих товарів, алкогольних та тютюнових виробів*  
  офісних приміщень, крім офісних приміщень операторів

телекомунікацій, які надають послуги рухомого (мобільного) зв’язку, операторів та провайдерів телекомунікацій, які надають послуги доступу до Інтернет

 
  антен  
10 Розміщення 15
ресторанів, кафе, барів, закусочних, буфетів, кафетеріїв, що здійснюють продаж товарів підакцизної групи*
ветеринарних лікарень (клінік), лабораторій ветеринарної медицини
суб’єктів господарювання, що провадять діяльність з організації шлюбних знайомств та весіль
складів, крамниць-складів, магазинів-складів
приватних архівних установ
камер схову
стоянок для автомобілів, паркінгів
суб’єктів господарювання, що надають послуги, пов’язані з переказом грошей
суб’єктів господарювання, що провадять діяльність з вирощування квітів, грибів
11 Розміщення 10
суб’єктів господарювання, що провадять виробничу діяльність
комп’ютерних клубів та інтернет – кафе
аптек, ветеринарних аптек
рибних господарств
шкіл, курсів з навчання водіїв автомобілів
суб’єктів господарювання, що здійснюють проектні, проектно-вишукувальні, проектно-конструкторські роботи
інформаційних агентств
дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних міжурядових організацій в Україні (крім договорів, орендна плата за якими врегульована міжурядовими угодами)
проведення виставок непродовольчих товарів без здійснення торгівлі
кафе, барів, закусочних, кафетеріїв, їдалень, буфетів, які не здійснюють продаж товарів підакцизної групи
суб’єкти підприємницької діяльності, що надають освітні послуги погодинно, в тому числі курси, тренінги, семінари тощо
торговельних об’єктів з продажу продовольчих товарів, крім товарів підакцизної групи
об’єктів для надання послуг з утримання домашніх тварин
12 Розміщення 10
суб’єктів кінематографії, основною діяльністю яких є кіновиробництво або технічне забезпечення і обслуговування кіновиробництва за умови, що вони внесені до Державного реєстру виробників, розповсюджувачів і демонстраторів фільмів
приватних закладів освіти, які мають ліцензію на провадження освітньої діяльності у відповідній сфері, а також суб’єктів підприємницької діяльності, що надають освітні послуги без отримання ліцензії
редакцій засобів масової інформації
13 Розміщення 9
  фізкультурно-спортивних закладів, діяльність яких спрямована на організацію та проведення занять різними видами спорту  
суб’єктів господарювання, що здійснюють побутове обслуговування населення;
громадських вбиралень;
проведення виставок образотворчої та книжкової продукції, виробленої в Україні
платіжних терміналів на площі, що використовується для здійснення платежів за житлово-комунальні послуги
14 Для організації та проведення науково-практичних, культурних, мистецьких, громадських, суспільних та політичних заходів на строк, що не перевищує п’яти календарних днів протягом шести місяців, а також щодо майна, яке передається суб’єктам виборчого процесу з метою проведення публічних заходів (зборів, дебатів, дискусій) під час та на період виборчої кампанії 8
15 Для організації та проведення науково-практичних, культурних, мистецьких, громадських, суспільних та політичних заходів на строк, що не перевищує 30 календарних днів протягом одного року щодо кожного орендаря, якщо балансоутримувачем є державне або комунальне підприємство, установа, організація, що здійснює діяльність з організації конгресів і торговельних виставок 8
16 Розміщення майстерень по повірці та ремонту лічильників 8
17 Розміщення адмінприміщень підприємств, що надають житлово-комунальні послуги 8
18 Розміщення адмінприміщень комунальних підприємств, що надають ринкові послуги
19 Розміщення 6
об’єктів поштового зв’язку на площі, що використовується для надання послуг поштового зв’язку
суб’єктів господарювання, що надають послуги з перевезення та доставки (вручення) поштових відправлень
кінотеатрів, бібліотек, театрів
20 Розміщення 5
державних та комунальних закладів охорони здоров’я, що частково фінансуються за рахунок державного та місцевих бюджетів
торговельних об’єктів з продажу книг, газет і журналів
приватних закладів освіти, що мають ліцензію на надання освітніх послуг у сфері дошкільної освіти
видавництв друкованих засобів масової інформації та видавничої продукції
перукарень, з метою надання послуг малозабезпеченим верствам населення
21 Розміщення:
їдалень, буфетів, які не здійснюють продаж товарів підакцизної групи, у навчальних закладах 4
22 Розміщення 3
державних закладів освіти, що частково фінансуються з державного бюджету та комунальні заклади освіти, що фінансуються з місцевого бюджету
громадських об’єднань або заснованих ними навчальних закладів, що мають ліцензію на провадження освітньої діяльності, а також отримують державне фінансування від країн-членів Європейського Союзу
органів місцевого самоврядування та їх добровільних об’єднань в тому числі асоціацій органів місцевого самоврядування із всеукраїнським статусом
організацій, що надають послуги з нагляду за особами з фізичними чи розумовими вадами
музеїв, крім зазначених у пункті 10 Методики
закладів соціального захисту для бездомних громадян, безпритульних дітей та установ, призначених для тимчасового або постійного перебування громадян похилого віку та осіб з інвалідністю
закладів соціального обслуговування для сімей, дітей та молоді, що утримуються за рахунок місцевого бюджету, зокрема центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, соціальних гуртожитків для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, соціальних центрів матері та дитини, центрів соціально-психологічної допомоги, центрів реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями, центрів для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді
громадської приймальні Народних депутатів України і депутатів місцевих рад
кінотеатру з клубом дитячого розвитку та творчості
23 Державні архівні установи, що частково фінансуються з державного бюджету та комунальні архівні установи, що фінансуються з місцевого бюджету 2
24 Державні та комунальні спеціалізовані підприємства, установи та заклади соціального обслуговування, що надають соціальні послуги, відповідно до Закону України «Про соціальні послуги». 1
25 Розміщення транспортних підприємств з:  
перевезення пасажирів 15
перевезення вантажів 18
26 Розміщення творчих спілок, творчих майстерень, громадських об’єднань, релігійних та благодійних організацій на площі, що не використовується для провадження підприємницької діяльності і становить:
не більш як 50 кв. метрів 4
для частини площі, що перевищує 50 кв. метрів 7
27 Громадські організації ветеранів для розміщення реабілітаційних установ для ветеранів:
не більш як 100 кв. метрів; 4
для частини площі, що перевищує 100 кв. метрів 7
28 Реабілітаційні установи для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю для розміщення таких реабілітаційних установ:

 

не більш як 100 кв. метрів; 4
для частини площі, що перевищує 100 кв. метрів 7
29 Розміщення громадських організацій інвалідів на площі, що не використовується для провадження підприємницької діяльності і становить:
не більш як 50 кв. метрів 1
понад 50 кв. метрів 7
Розміщення майстерень професійних творчих працівників на площі, що не використовується для провадження підприємницької діяльності і становить:
не більше, як 50,0 кв. метрів 1
понад 50,0 кв. метрів 3
30 Інше використання нерухомого майна 15

Секретар сільської ради                                       Тетяна КОСТОЧКО

Додаток 2 до проекту рішення Тягинської сільської ради

№ __ від __ ________ 2021 року

 ПРИМІРНИЙ ДОГОВІР ОРЕНДИ

нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до комунальної власності Тягинської територіальної громади (далі – Договір)

А. ЗМІНЮВАНІ УМОВИ ДОГОВОРУ (ДАЛІ – УМОВИ)

1 Населений пункт
2 Дата
3 Сторони Найменування Код за Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань (ЄДР)
Адреса місце-знаходження
Прізвище, ім’я, по-батькові особи, що підписала Договір
Посада особи, що підписала Договір
Посилання на документ, який надає повноваження на підписання Договору (статут, положення, наказ, довіреність тощо)
3.1 Орендодавець
3.1.1
 Адреса електронної пошти Орендодавця, на яку надсилаються офіційні повідомлення за цим Договором
3.2 Орендар
3.2.1
 Адреса електронної пошти Орендаря, на яку надсилаються офіційні повідомленням за цим Договором
3.2.2
 Офіційний веб-сайт (сторінка чи профіль в соціальній мережі) Орендаря, на якому опублікована інформація про Орендаря та його діяльність1
3.3 Балансоутримувач    
3.3.1
Адреса електронної пошти Балансоутримувача, на яку надсилаються офіційні повідомленням за цим Договором
   
4 Об’єкт оренди та склад майна (далі Майно)
4.1
 Інформація про об’єкт оренди – нерухоме майно
АБО:
4.1
 Інформація про об’єкт оренди – індивідуально визначене майно
4.2
 Посилання на сторінку в ЕТС, на якій розміщена інформація про об’єкт оренди відповідно до оголошення про передачу майна в оренду (в обсязі, передбаченому пунктом 55 Порядку) або посилання на опубліковане відповідно до Порядку інформаційне повідомлення/інформацію про об’єкт оренди, якщо Договір укладено без проведення аукціону (в обсязі, передбаченому пунктом 115 або пунктом 26 Порядку): _________________________________________________________________________________

 

 

4.3
 Інформація про належність Майна до пам’яток культурної спадщини,

щойно виявлених об’єктів культурної спадщини

 1 Зазначена інформація вказується про орендарів – громадські організації (об’єднання), які отримали право на укладення договору без проведення аукціону
4.4 Погодження органу охорони культурної спадщини на передачу в оренду Майна, що є пам’яткою культурної спадщини, щойно виявленим об’єктом культурної спадщини чи її (його) частиною (за наявності) Орган, що надав погодження:

Дата погодження:

4.5 Інформація про укладання охоронного договору щодо Майна Дата та номер договору:

Сторони договору:

5 Процедура, внаслідок якої Майно отримано в оренду
5.1 (А) Аукціон (Б) Без аукціону (В) Продовження – за результатами проведення аукціону

(Г) Продовження – без проведення аукціону

______________________________________________________________________________________

Виписати потрібне:

5.1.1
Якщо цей Договір є договором типу (Г) – Продовження без проведення аукціону, вписати дату,

номер договору, інші реквізити договору, який проводжується:

6 Вартість Майна

(Залишити одне з трьох альтернативних формулювань пункту 6.1)

(1)

6.1

Ринкова (оціночна) вартість, визначена на підставі звіту про оцінку Майна (Частина 4 статті 8 Закону) Сума (грн), без ПДВ: _______________

 

6.1.1 Оцінювач: Дата оцінки:

«__» ________ 20__р.

Дата затвердження висновку про вартість Майна:

«__» __________ 20__р.

6.1.2 Рецензент: Дата рецензії:

«__» ________ 20__р.

АБО:
(2)

6.1

Балансова залишкова вартість, визначена на підставі фінансової звітності Балансоутримувача (Частина 1 статті 8 Закону) Сума (грн), без ПДВ _______________

 

Станом на останню дату місяця, що передувала даті оприлюднення оголошення або включення Майна до Переліку другого типу

«__» ________ 20__р.

(зазначити дату)

АБО:
(3)

6.1

Балансова вартість, переоцінена в обліку Балансоутримувача (Частина 2 статті 8 Закону)

 

Сума (грн), без ПДВ _______________

 

Станом на останню дату місяця, що передувала даті оприлюднення оголошення або включення Майна до Переліку другого типу ______________ (зазначити дату)

 

6.2 Страхова вартість

(Залишити одне з двох альтернативних формулювань пункту 6.2.1)

(1)

6.2.1

Сума, яка дорівнює визначеній у пункті 6.1 Умов Сума (грн), без ПДВ _______________

 

АБО:
(2)

6.2.1

Сума, визначена в порядку, передбаченому абзацом третім пункту 176 Порядку (застосовується, якщо ринкова вартість Майна не визначалась) Сума (грн), без ПДВ _______________

 

6.3 Витрати Балансоутримувача, пов’язані із проведенням оцінки Майна Сума (грн) _______________

 

7 Цільове призначення Майна

(Залишити одне із чотирьох альтернативних формулювань пункту 7.1)

(1)

7.1

Майно може бути використане Орендарем за будь-яким цільовим призначенням на розсуд Орендаря*

(*Використовується, якщо Майно передано в оренду на аукціоні без додаткових умов)

АБО:
(2)

7.1

Майно може бути використане за цільовим призначенням на розсуд Орендаря, за виключенням таких цільових призначень*:

7.1.1 _____________________________________________________________________

7.1.2 _____________________________________________________________________

7.1.3 _____________________________________________________________________

7.1.4 _____________________________________________________________________

7.1.5 _____________________________________________________________________

(вказати не більше 5 груп цільових призначень, визначених Додатком 2 до Порядку)

(*Використовується, якщо Майно передано в оренду на аукціоні із додатковими умовами, якими визначені групи цільових призначень, за якими забороняється використовувати Майно)

АБО:
(3)

7.1

Для розміщення відповідного закладу або для здійснення діяльності із збереженням відповідного профілю діяльності* (зазначається тип закладу або профіль, за яким може бути використано Майно) _____________________________________________________________________

(*Використовується, якщо Майно передано в оренду на аукціоні, але об’єктом оренди є майно, передбачене пунктом 29 Порядку, крім випадків, передбачених підпунктом 7.1.1 або 7.1.2)

АБО:
7.1.1 Майно може бути використане Орендарем з метою надання послуг, які (а) не можуть бути забезпечені безпосередньо установами або закладами, визначеними у пункті 29 Порядку, і які (б) є пов’язаними із забезпеченням або обслуговуванням діяльності такої установи або закладу* (вказати конкретну послугу, яку надаватиме Орендар з метою обслуговування або забезпечення діяльності установи або закладу): ____________________________________________________________________

(*Використовується, якщо Майно передано в оренду на аукціоні, і об’єктом оренди є майно, передбачене пунктом 29 Порядку, але на таке майно поширюється виключення, передбачене абзацом 8 пункту 29 Порядку)

7.1.2 Майно може бути використане Орендарем за будь-яким цільовим призначенням на розсуд Орендаря * (може бути використане за будь-яким цільовим призначенням), якщо Майно (обрати одне з трьох):

(а) перебуває в аварійному стані або

(б) не використовується у діяльності закладу протягом більше ніж 3 років або

(в) не використовується у діяльності закладу протягом більше ніж 5 років:

_______________________________________________________________/

(*Використовується, якщо Майно передано в оренду на аукціоні, і об’єктом оренди є майно, передбачене пунктом 29 Порядку, але на таке Майно поширюється виключення, передбачене абзацом 10 пункту 29Порядку)

АБО:
(4)

7.1

(Зазначається цільове призначення відповідно до інформації про цільове призначення Майна, за яким Майно було включено до Переліку другого типу, або відповідно до інформаційного повідомлення про передачу Майна в оренду без проведення аукціону)

(*Використовується, якщо Майно передано в оренду без проведення аукціону)

8 Графік використання (заповнюється, якщо майно передається в погодинну оренду)
9 Орендна плата і інші платежі

(В залежності від типу Договору залишити одне із чотирьох альтернативних формулювань пункту 9.1)

(1)

9.1

Місячна орендна плата, визначена за результатами проведення аукціону Сума, грн, без ПДВ ___________ Дата і реквізити протоколу електронного аукціону ________________
АБО:
(2)

9.1

Місячна орендна плата, визначена на підставі Методики розрахунку орендної плати за комунальне майно, затвердженої рішенням Тягинської сільської ради Сума, грн, без ПДВ ___________ Дата визначення ринкової вартості майна

«__» _____ 20__ р., що є датою визначення орендної плати за базовий місяць оренди

АБО:
(3)

9.1

Місячна орендна плата, визначена на підставі абзацу 3 частини 7 статті 18 Закону Сума, грн., без ПДВ _____________ Останнє число місяця, за який підлягала сплаті остання місячна орендна плата, встановлена Договором, що продовжується:

«__» _____ 20__ р., що є датою визначення орендної плати за базовий місяць оренди

АБО:
(4)

9.1

Місячна орендна плата, визначена на підставі абзацу 4 частини 7 статті 18 Закону Сума, грн., без ПДВ _____________ Дата оцінки ринкової вартості майна

«__» _____ 20__ р., що є датою визначення орендної плати за базовий місяць оренди

9.2 Витрати на утримання орендованого Майна та надання комунальних послуг Орендарю Компенсуються Орендарем в порядку, передбаченому пунктом 6.5 Договору

 

10 Розмір авансового орендного платежу

(В залежності від типу Договору залишити одне із двох альтернативних формулювань пункту 10.1)

(1)

10.1

2 (дві) місячні орендні плати, якщо цей Договір є договором типу 5.1.(А), 5.1.(Б), 5.1.(Г), а також 5.1.(В), але переможцем аукціону є особа, що була орендарем Майна станом на дату оголошення аукціону (пункт 148 Порядку) Сума, грн., без ПДВ _____________*

*Якщо договір оренди укладено на строк, менший ніж два місяці, розмір авансового орендного платежу становить суму орендної плати за цей строк оренди.

АБО:
(2) 10.1 6 (шість) місячних орендних плат, визначених за результатами проведення аукціону, якщо цей Договір є договором типу 5.1.(В) – Продовження за результатами проведення аукціону – і при цьому переможцем аукціону є особа інша, ніж орендар Майна станом на дату оголошення аукціону (пункт 148 Порядку) Сума, грн., без ПДВ ____________________________________

 

11 Сума забезпечувального депозиту

 

2 (дві) місячні оренді плати, крім комунальних підприємств Обухівської міської територіальної громади станом на перше число місяця, в якому укладається цей Договір:

Сума, грн., без ПДВ _____________

Якщо договір оренди укладено на строк, менший ніж два місяці, розмір забезпечувального депозиту становить суму орендної плати за 5 календарних днів оренди станом на перше число місяця, в якому укладається цей Договір:

Сума, грн., без ПДВ _____________.

12 Строк Договору

(Залишити одне із трьох альтернативних формулювань пункту 12.1)

(1)

12.1

____________ років (місяців, днів) з дати набрання чинності цим Договором.

 

АБО2:
(2)

12.1

____________ років (місяців, днів) з дати набрання чинності цим Договором, але не довше ніж до моменту, визначеного у пункті 12.1 цього договору

 

Підстава: рішення про включення Об’єкта оренди (єдиного майнового комплексу, до складу якого входить Об’єкт оренди) до переліку об’єктів, що підлягають приватизації

Дата «___» ___________ 20__ р., номер: ______, назва органу, що прийняв рішення _____________________________

2 Формулювання пункту (2)12.1 застосовується у випадках, коли станом на дату укладання цього Договору відносно Майна (або єдиного майнового комплексу до складу якого входить Майно) прийнято рішення про включення до переліку об’єктів, що підлягають приватизації
АБО3:
(3)

12.1

Цей Договір діє до «___» ____________ 20__р. включно.
13 Згода на суборенду4

 

Орендодавець _____________________ згоду на передачу майна в суборенду згідно із Оголошенням про передачу майна в оренду.

(зазначити – «НАДАВ» або «НЕ НАДАВ»).

14 Додаткові умови оренди

 

(ВКАЗАТИ УСІ ДОДАТКОВІ УМОВИ)
Встановлені рішенням уповноваженого органу відповідно до рішення такого органу

Уповноважений орган:

Дата і номер рішення уповноваженого органу:

15 Банківські реквізити для сплати орендної плати і інших платежів відповідно до цього Договору Балансоутримувача Бюджету громади Орендодавця
16 Співвідношення розподілу орендної плати станом на дату укладання Договору Балансоутримувачу: ___% від суми орендної плати Бюджету громади: ___% від суми орендної плати
175 Дата заяви Орендаря про продовження Договору оренди, поданої Орендодавцю:

«__»___________20__р.

Дата і вих. номер довідки Балансоутримувача (Орендодавця – у випадку продовження Договору оренди єдиного майнового комплексу), передбаченою частиною 6 статті 18 Закону

«__»___________20__р.

№ _______________________________

Дата і номер рішення (наказу) Орендодавця про продовження Договору оренди

«__»___________20__р.

№ __________________.