Бериславська ДФС інформує

Податки для ФОПів: скільки платити у 2021 році

 Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі пропонує ознайомитись зі змінами в оподаткуванні, які стосуються фізичних осіб-підприємців, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування, в частині сплати ними сум єдиного податку та ЄСВ з   01.01.2021 року.

Враховуючи, що станом на 1 січня 2021 року мінімальна заробітна плата складає 6000 гривень, а прожитковий мінімум для працездатних осіб (ПМПО)  – 2 270 гривень, то розмір єдиного податку та ЄСВ складає:

для ФОП І групи: єдиний податок з 1 січня становить 227 гривень (це    10 відс від розміру ПМПО), єдиний внесок – визначено у сумі 1 320 гривень.

для ФОП ІІ групи: єдиний податок з 1 січня становить 1 200 гривень (це 20 відс від розміру мінімальної заробітної плати), єдиний внесок – визначено у сумі 1 320 гривень.

Податки для ФОПів: коли платити у 2021 році

 Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що підприємці першої та другої групи сплачують єдиний податок щомісяця авансом не пізніше 20-го числа поточного місяця, а ЄСВ – щоквартально до 20-го числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (за І квартал – 19.04.2021, за ІІ квартал – 19.07.2021, за ІІ квартал – 19.10.2021, за ІV квартал – 19.01.2021).

Окрім того зазначаємо, що законом України від 04.12.2020 №1072-ІХ передбачені пільги для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку першої групи. Дана категорія платників може не сплачувати єдиний внесок та єдиний податок за грудень 2020 року та 5 місяців з січня по травень (включно) 2021 року. Важливо: нововеденнями чітко визначено, що місяці несплати єдиного внеску включаються до страхового стажу єдинника першої групи.

До уваги платників податків! З 1 січня 2021 року введено в дію нові рахунки!

 Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі повідомляє, запрацювали нові рахунки для сплати податків, зборів та ЄСВ.

Увага! Кошти, сплачені з 01.01.2021 на старі рахунки по зарахуванню податків, зборів та єдиного внеску не будуть зараховуватись, а повертатимуться як нез’ясовані надходження.

Оновлені бюджетні рахунки https://kherson.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/

До уваги платників податків! З 1 січня 2021 року введено в дію нові рахунки!

 Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі нагадує, запрацювали нові рахунки для сплати податків, зборів та ЄСВ.

Увага! Кошти, сплачені з 01.01.2021 на старі рахунки по зарахуванню податків, зборів та єдиного внеску не зараховуються, а повертаються як нез’ясовані надходження.

Оновлені бюджетні рахунки https://kherson.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/

 Увага! Для переходу на єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ зробіть три прості кроки

 Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що з 1 січня 2021 року запроваджується єдиний рахунок для сплати податків. Щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки.

Перший – через Електронний кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J/F 1307001.

Другий – отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Третій – надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів  єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

Платники, які не подали Повідомлення за формою J/F 1307001, продовжують сплачувати платежі безпосередньо на бюджетні/не бюджетні рахунки.

Звертаємо увагу, що відмовитися від використання єдиного рахунку можна буде з 1 січня наступного календарного року.

РРО не застосовується при розрахунках за послуги із використанням платіжних систем

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що реєстратори розрахункових операцій не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

Це передбачено Законом України від 01.12.2020 № 1017-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій».

Якщо споживачі, використовуючи мережу Інтернет, замовляють послуги і розрахунки за них здійснюють виключно із застосуванням електронного платіжного засобу та платіжних систем (LiqPay, Portmone, EasyPay, PayPong, Ipay.ua, City24, Приват24 тощо), такі операції здійснюються без застосування РРО надавачем послуги.

Стартувала деклараційна кампанія – 2021

З початку 2021 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2020 року.

Щороку подавати декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік – конституційний обов’язок громадян (ч. 2 ст. 67 Конституції України).

За вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.

Звертаємо увагу, що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

Граничні строки подання декларації за звітний (податковий) 2020 рік:

– для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування, – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Останній день – 09.02.2021;

– для громадян, які відповідно до норм розділу IV ПКУ зобов’язані подавати декларацію, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, – до  01 травня року, що настає за звітним. Останній день – 30.04.2021;

– для фізичних осіб, які декларують право на податкову знижку – по 31 грудня включно наступного за звітним роком. Останній день – 31.12.2021.

Нагадуємо, що обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає:

– при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення тощо;

– при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відносяться, зокрема, операції з інвестиційними активами;

– при отриманні іноземних доходів;

– та в інших випадках передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду.

Разом з тим, слід зазначити, що обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:

– від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

– виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;

– від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розділу IV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів був сплачений податок відповідно до розділу IV ПКУ;

– у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

Від відповідального ставлення до вимог законодавства і своєчасного виконання конституційного обов’язку громадянами залежить економічний розвиток держави, її фінансова безпека та рівень соціального захисту.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Онлайн звітування на Бериславщині: податківці співпрацюють із банківськими установами

Днями начальник Бериславської ДПІ Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Валентин Кондратенко провів робочу зустріч із управляючою відділенням Приватбанку у м. Берислав Надією Махник щодо інформування користувачів карток Приватбанку про можливість звітувати до податкової в електронному вигляді та використовувати електронні сервіси ДПС України.

На зустрічі податківець наголосив, що подання електронної звітності це – економія часу, вибір зручного часу здачі звітності, постійне оновлення програмного забезпечення відповідно до останніх норм законодавства, автоматичне формування архіву електронних копій звітів, квитанцій та інших документів. Скористатися Електронним кабінетом платника можливо, як з персональних комп’ютерів, так і зі смарт пристроїв. Сервіс працює цілодобово та безкоштовно.

Також Валентин Кондратенко порадив усім платникам податків підписуватися на офіційну сторінку у Facebook Державної податкової служби України (https://www.facebook.com/TaxUkraine/) та ДПС в області (https://www.facebook.com/tax.kherson.crimea.sevastopol) для отримання актуальної податкової інформації, доступу до ексклюзивних матеріалів, інфографіки, анонсів, роз’яснень та коментарів ДПС України.

За результатами зустрічі досягнуто домовленості активної співпраці податківців і банківських працівників та інформування користувачів карток Приватбанку про можливість отримання електронного підпису через Приват24. Тож незабаром бериславські підприємці долучаться до електронного звітування та активніше використовуватимуть електронні сервіси ДПС України.

 Бериславські платники отримали понад 3 тисячі адміністративних послуг

У Бериславській ДПІ протягом 2020 року платники та громадяни безкоштовно отримали 3215 адміністративних послуг.

Найбільш популярна серед відвідувачів послуга – видача карток платників податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків із Державного реєстру фізичних осіб-платників. Нею скористалися 1118 бериславців. Також видано 943 довідки про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків, надано 205 витягів із реєстру платників єдиного податку, зареєстровано платниками єдиного податку 220 суб’єктів господарювання.

Окрім того, фахівці податкової інспекції зареєстрували 171 книгу обліку доходів і витрат платникам єдиного податку, 215 книг обліку розрахункових операцій, 114 розрахункових книжок та 86 реєстраторів розрахункових операцій.

Платники мають змогу звернутися до Бериславської ДПІ для отримання консультаційних, інформаційних, адміністративних послуг та подати податкову звітність.

Для отримання актуальної податкової інформації, доступу до ексклюзивних матеріалів, анонсів, роз’яснень та коментарів ДПС України в соціальних мережах існують офіційні сторінки ДПС у Facebook та Telegram-каналі (https://t.me/tax_gov_ua).

До уваги суб’єктів господарювання, що надають послуги у сфері охорони здоров’я

 Податковим кодексом України від 02.12.2010 № 2755-VI (із змінами) визначено, що з 1 січня 2021 при проведенні розрахункових операцій за надані платні послуги у сфері охорони здоров’я застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО) є обов’язковим.

У той же час, статтею 9 Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (із змінами) передбачено, що РРО/ПРРО не застосовується у разі здійснення розрахунків за надані платні послуги у сфері охорони здоров’я у безготівковій формі (з рахунку на рахунок), через банківські установи,  та виключно через сервіси переказу коштів або за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування.

Так, зокрема, у разі отримання сімейним лікарем, який зареєстрований приватним підприємцем, коштів на власний рахунок, застосування РРО не потрібне.

З 1 січня 2021 року звіт по ЄСВ за найманих працівників подаватиметься раз на квартал

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі звертає увагу, що починаючи зі звітного
періоду І кварталу 2021 року платники податків подаватимуть об’єднану форму із ПДФО, військового збору та ЄСВ.

Наказом Мінфіну від 15.12.2020 №773 у новій редакції викладено податковий розрахунок за ф. №1ДФ, який міститиме таблиці Звіту з ЄСВ. Наказ набирає чинності з 01 січня 2021 року, але не раніше дня його офіційного опублікування.

Оновлена форма – «Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску».

Такий Розрахунок подається окремо за кожен квартал (податковий період) із зазначенням місяців звітного кварталу. Звітують платники податків протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

Про особливості використання єдиного рахунку

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що з 1 січня 2021 року запроваджується єдиний рахунок для сплати податків. Єдиний рахунок не використовується для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу:

з податку на додану вартість та акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового (вже працюють спеціальні системи електронного адміністрування для цих податків),

частини чистого прибутку (доходу) державними та комунальними підприємствами та їхніми об’єднаннями.

Також передбачено, що єдиний рахунок для сплати податків, зборів та єдиного внеску відкривається як не бюджетний та буде віднесений до рахунків зі спеціальним режимом використання.

Повідомлення про використання або відмову від використання єдиного рахунку подається платником в електронній формі через Електронний кабінет у порядку, встановленому ст. 42-1 ПКУ.

У випадку, якщо платник має відокремлені підрозділи, повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подається таким платником за кожним відокремленим підрозділом.

Платник має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунку один раз протягом календарного року. Використання єдиного рахунку платником розпочинається з робочого дня, що настає за днем подання ним повідомлення про використання такого рахунку.

У разі повідомлення про відмову від використання єдиного рахунку, виключення такого платника з реєстру відбудеться з 1 січня календарного року, що настає за роком, в якому було подано повідомлення про відмову від використання єдиного рахунку.

З 1 січня збільшено площу житлових та нежитлових приміщень, які платники єдиного податку можуть надавати в оренду

З 1 січня 2021 року не можуть бути платниками єдиного податку І – ІІІ груп фізичні особи – підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 квадратних метрів.

Ці зміни внесені до п.п.291.5.3 п.291.5 ст.291 Податкового кодексу Законом України від 17.12.2020 року №1117-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування».

Нагадаємо, що до 2021 року для зазначеної категорії платників податків діяли обмеження щодо надання в оренду житлових приміщень та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлових приміщень (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.

Важливо, що розмір площ земельних ділянок, які надаються в оренду, залишився на рівні попереднього року.

Увага! Підприємцям про податковий борг: мінімальний поріг суми боргу збільшено

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що Законом України від 04.12.2020 р. № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Закон № 1072), який набрав чинності 10 грудня 2020 року (опублікований у виданні «Голос України» 09.12.2020 р.) передбачено збільшення мінімального порогу суми податкового боргу, до якої не застосовуються заходи стягнення.

Законом № 1072 збільшено суму податкового боргу, відносно якої застосовуються заходи стягнення з 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на 10.12.2020 – 1020 гривень) до 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на 10.12.2020 – 3060 гривень).

Територіальні органи ДПС не будуть направляти боржнику до зазначеної суми податкового боргу податкові вимоги та застосовувати заходи стягнення. Також майно боржників не буде передаватися в податкову заставу у разі, якщо загальна сума податкового боргу не перевищуватиме 3060 гривень.

Бериславщина: до місцевих бюджетів надійшло понад 156 мільйонів гривень

 За словами начальника Бериславської ДПІ Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Валентина Кондратенка, протягом 2020 року до місцевого бюджету платники податків Бериславщини сплатили 156,2 млн гривень податків і зборів.

Традиційно у доходах місцевих бюджетів найбільшу питому вагу займає податок з доходів фізичних осіб – 101 млн гривень або 65 відсотків надходжень.

Також стабільно і суттєво поповнюють бюджет місцевої громади надходження з єдиного податку, який сплачують суб’єкти господарювання спрощеної системи оподаткування. За 2020 рік ці надходження склали
27,6 млн гривень.

Землекористувачі перерахували до місцевих бюджетів 23,3 млн. гривень плати за землю. Темп росту до 2019 року складає 103 відсотки, що у грошовому еквіваленті дорівнює 649 тис.гривень.

Бериславськіподатківцівдячніплатникамподатків, які в нинішніхумовахсумлінновиконуютьзобов’язання перед бюджетами всіх рівнів. Своєчасне та в повномуобсязінаповненнямісцевихбюджетівдаєможливість органам влади на місцяхфінансуватиреалізаціюпрограмсоціально-економічного розвитку громади.

Січневий розіграш від податківців Херсонщини

У січні Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі проводить розіграш 10 календарів податкового відомства на 2021 рік для підписниківFacebook.

Настінні календарі виконані у фірмовому стилі установи, зручні та неповторні. Вони прикрасять офіс, а інформаційні онлайн сервіси ДПС стануть у нагоді платникам податків при веденні підприємницької діяльності.

Умови розіграшу прості:

  1. Вподобати сторінку Державної податкової служби України – https://m.facebook.com/TaxUkraine/
  2. Вподобати сторінку Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі – https://m.facebook.com/tax.kherson.crimea.sevastopol/
  3. Лайкнути та поширити цей допис собі на сторінку (поширення має бути публічне, аби ми могли перевірити виконання умови).
  4. Затегати в одному коментарі двох друзів, яким буде цікавий наш розіграш (коментар залишаєте один раз).

Переможців буде визначено випадковим чином серед тих, хто виконав всі умови розіграшу,за допомогою сервісу Random.org.

Подарунки отримають 10 учасників, яких першими вибере програма генератору випадкових чисел, та які виконають умови розіграшу.

У разі невиконання умов переможець переобирається.

Переможців оголосимо 01 лютого 2021 року.

Подарунки можна забрати у місцевих податкових інспекціях.

Бажаємо успіхів!

Деклараційна кампанія – 2021: хто зобов’язаний подати декларацію

 З 1 січня стартувала деклараційна кампанія – 2021. Обов’язково мають подати декларацію платники податків:

– при отриманні доходів від неподаткових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які незареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення тощо;

– при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відносяться, зокрема, операції з інвестиційними активами;

– при отриманні іноземних доходів;

– та в інших випадках, передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду.

Наразі в державних податкових інспекціях Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі створені сприятливі умови для якісного обслуговування платників податків, котрі подають декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік.

Економічний розвиток держави, її фінансова безпека та рівень соціального захисту безпосередньо залежить від відповідального ставлення до вимог законодавства кожного громадянина.

Увага! Підприємцям про податковий борг: відстрочення менше 6800 гривень

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що Законом України від 04.12.2020 р. № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Закон № 1072), який набрав чинності 10 грудня 2020 року (опублікований у виданні «Голос України» 09.12.2020р.) передбачено відстрочення податкового боргу

Відстрочення податкового боргу надається платникам податків – фізичним особам, у тому числі самозайнятим особам, що станом на 1 грудня 2020 року мали загальний розмір податкового боргу (у тому числі штрафні санкції, пеня та проценти за користування розстроченням/відстроченням) у сумі, що не перевищує 6 800 гривень.

Платнику податків необхідно звернутись з відповідною заявою довільної форми до контролюючого органу, де обліковується такий податковий борг. Зазначену заяву платник може подати як у паперовому вигляді (особисто звернувшись до контролюючого органу або надіславши листа), так і в електронному вигляді через приватну частину Електронного кабінету – https://cabinet.tax.gov.ua/.

Якщо загальна сума податкового боргу станом на 1 грудня 2020 року перевищує 6 800 гривень або якщо із заявою звернувся платник податків, що не підпадає під дію Закону № 1072, контролюючий орган надсилає такому платнику податків у місячний строк відмову у наданні відстрочення у довільній формі.

Відстрочення такого податкового боргу буде здійснюватись без укладання окремого договору із платником податків, адже у
пункті 12 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, прямо передбачено, що норми статті 100 ПКУ для цього випадку не застосовуються. Тобто, жодних додаткових документів подавати не потрібно.

Звертаємо увагу, що відстрочення надається без нарахування процентів за користування відстроченням.

У разі погашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу не пізніше визначеного строку (29 грудня 2021 року) штрафні санкції і пеня на такі сплачені відстрочені суми не застосовуються та не нараховуються.

Якщо платник податків достроково сплатив відстрочений до 29 грудня 2021 року податковий борг то він повідомляє контролюючий орган про таку дострокову сплату шляхом надсилання листа у довільній формі.

Разом із тим, у випадку непогашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу до настання визначеного строку, а також у разі її погашення після 29 грудня 2021 року штрафні санкції і пеня на відстрочені суми, що залишаться непогашеними, будуть нараховуватися у загальному порядку згідно з вимогами ПКУ

Детальніше про зміни за посиланням: https://kherson.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/444740.html.

ФОП та податкова декларація: що з доходами фізичної особи – громадянина?

 Спеціалісти Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадують фізичним особам – підприємцям особливості заповнення декларації про майновий стан і доходи.

Відповідно до п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI зі змінами і доповненнями (далі – ПКУ) фізичні особи – підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб.

Фізичні особи – підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку, або переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, або перейшли із спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, подають податкову декларацію за результатами звітного року, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на (перехід із) спрощену систему оподаткування, обліку та звітності (п.п. 177.5.2 п. 177.5 ст. 177 ПКУ).

Фізичні особи – підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений п.п. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 ПКУ (протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року).
Відповідно до п. 177.11 ст. 177 ПКУ фізичні особи – підприємці у податковій декларації поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності в розмірах, визначених відповідно до закону.

Форма податкової декларації та Інструкція щодо заповнення податкової декларації (далі – Інструкція), затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 25.04.2019 № 177).
Відповідно до п. 8 розд. IІІ Інструкції у відомостях про власне майно та/або майно, яке надається в оренду (суборенду, емфітевзис):
1) зазначаються відомості про нерухоме (рухоме) майно, що перебуває у власності платника податку станом на кінець звітного (податкового) року як на території України, так і за її межами, відповідно до категорії об’єкта нерухомого майна.

Кожній категорії об’єктів майна призначається окремий номер: 1 – земельні ділянки; 2 – житлові будинки; 3 – квартири; 4 – садові (дачні) будинки; 5 – гаражі; 6 – водойми; 7 – автомобілі легкові; 8 – автомобілі вантажні (спеціальні); 9 – водні транспортні засоби; 10 – повітряні судна; 11 – мотоцикли (мопеди); 12 – інше нерухоме (рухоме) майно;
2) кожний об’єкт майна відображається платником податку окремо із зазначенням у графі:  1 – коду рядка; 2 – номера категорії об’єктів;  3 – місце знаходження об’єкта нерухомого майна (країна, адреса) або марки (моделі) рухомого майна;  4 – року набуття права власності/року випуску (для рухомого майна);   5 -– загальної площі нерухомого майна (значення вказується у квадратних метрах);   6 – значення власної частки в загальній площі нерухомого майна;  7 – відмітки про надання майна в лізинг, оренду (суборенду, емфітевзис), житловий найм (піднайм) (вказується позначкою «х»).
Таким чином, фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування має подавати за результатами календарного року податкову декларацію, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, в тому числі відомості про нерухоме та рухоме майно.

Коментарі від спеціалістів Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі у Facebook дивіться за посиланням: https://www.facebook.com/tax.kherson.crimea.sevastopol.

Громади Бериславщини отримали понад 23 мільйони гривень «земельних» доходів

 За 2020 рік власники та орендарі земельних ділянок сплатили до місцевих бюджетів Бериславщини 23,3 млн гривень плати за землю. З них 52 відсотки або 12,1 млн гривень внесли юридичні особи. Ще 11,2 млн гривень перерахували місцевим громадам фізичні особи. Порівняно з 2019 роком надходження зросли на 649 тис. гривень або 3 відсотки.

До уваги власників землі та землекористувачів:

коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель і земельних ділянок за 2020 рік становить 1,0.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується  залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель.

Коефіцієнти індексації нормативної грошової оцінки земель становлять:

1996 рік -1,703; 1997-й – 1,059; 1998-й -1,006;1999-й -1,127; 2000-й -1,182;2001-й -1,02; 2005-й -1,035; 2007-й -1,028; 2008-й -1,152; 2009-й – 1,059; 2010-й -1,0; 2011-й – 1,0; 2012-й – 1,0; 2013-й -1,0; 2014-й -1,249; 2015 роки -1,433 (крім сільськогосподарських угідь) та 1,2 -для сільськогосподарських угідь (рілля, перелоги, сіножаті, пасовища, багаторічні насадження);

2016 рік – для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) -1,0; для земель несільськогосподарського призначення -1,06;

2017 рік -1,0, 2018-й -1,0 та 2019 роки -1,0.

Нормативна грошова оцінка земель за 2002, 2003, 2004 та 2006 роки не індексувалася.

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

Сплата ЄСВ платниками єдиного податку першої групи

З 1 січня 2021 року платників єдиного податку першої групи звільнено від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за себе за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року.

Тобто ЄСВ спрощенці 1-ї групи не сплачують за грудень 2020 року та 5 місяців з січня по травень (включно) 2021 року.

Водночас ці місяці несплати ЄСВ, як зазначають у Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, включаються до страхового стажу єдинника 1-ї групи.

Електронний кабінет: реєстрація ПРРО онлайн

Спеціалісти Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі  нагадують, що суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО), в першу чергу, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на податковому обліку має перебувати  господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VІ із змінами та доповненнями.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316602), що подається у електронній формі через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

Після внесення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання повідомляє згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 01.06.2020 № 261).

Ексклюзивні коментарі від спеціалістів Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі у Facebook дивіться за посиланням: https://www.facebook.com/tax.kherson.crimea.sevastopol.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot та Telegramканалу https://t.me/tax_gov_ua.

Деклараційна кампанія – 2021: граничні строки подання декларації

 З початку 2021 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2020 року. За вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою, поштою або засобами електронного зв’язку.

Граничні строки подання декларації за звітний (податковий) 2020 рік:

– для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування, – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Останній день – 09.02.2021;

– для громадян, які відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України зобов’язані подавати декларацію, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним. Останній день – 30.04.2021;

– для фізичних осіб, які декларують право на податкову знижку, – до 31 грудня включно наступного за звітним роком. Останній день – 31.12.2021.

Нагадуємо, що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до податкової служби в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

Моряк задекларуй дохід – подбай про своє майбутнє

 Ексклюзивні коментарі від спеціалістів Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі у Facebook за посиланням: https://www.facebook.com/tax.kherson.crimea.sevastopol.

Дивіться запис онлайнвебінар для моряків та заробітчан за посиланням: https://www.facebook.com/tax.kherson.crimea.sevastopol/videos/78221838Головний спікер:

 

 

 

 

_