Подвійне свято у селі

Як душа заболіє думками,

Про усе, що давно відцвіло,

Я вернусь польовими стежками

Пригорнутись до тебе село.

Ми тут виросли й помисли чисті

Понесли у життя від землі.

Ми не стали своїми у місті,

Ми серця залишили в селі.

Кожне місто чи село має свою давню історію, традиції та звичаї.

Село Тягинка є тим населеним пунктом Бериславського району, минуле якого багате і цікаве, а традиції та звичаї предків передаються з покоління в покоління. Свій «День народження» село святкує в день величного державного свята – Дня Незалежності України.

Сонячного і серпневого дня поважні жителі села, молодь та гості поспішали до сільського Будинку культури, адже там відбувалось головне дійство свята.

ВиставкаВиставка 1Святкове, в національних кольорах оформлення сцени, традиційна, але через свою автентичність щоразу цікава й неповторна виставка старовинних та сучасних вишиванок, тематичне музичне оформлення створили піднесено – урочисту атмосферу.

Колектив місцевий«Село, моє рідне село» таким музичним твором відкрив завісу свята фольклорний ансамбль «Сузір’я».

Вітання головиПривітати своїх односельців та гостей свята з днем Незалежності України та з Днем села на сцену вийшла сільський голова Пономаренко Раїса Миколаївна, яка зауважила, що на Тягинській землі живуть надзвичайно працьовиті і щирі люди, в яких з діда – прадіда закладені любов до праці, до рідної землі і не можливо не закохатися, не прикипіти серцем до цього неповторного куточка, сповненого героїчних сторінок історії, адже в усі віки безцінним скарбом села були люди, їх добрі справи і відкрите гостинне серце. Вона побажала усім мирного неба, благополуччя, достатку та гарного настрою

Цінують у селі Тягинка родинні традиції, шанують історію, воїнів – інтернаціоналістів, ветеранів війни та праці. Ведучі свята згадали поіменно всіх, хто творив минуле і творить сьогодення. В селі Тягинка живуть небайдужі люди, які є патріотами своєї землі, тому тих, кого із земляків уже немає, присутні вшанували хвилиною мовчання.

Учасники АТОНайбільшою нашою гордістю є молоді патріоти, наші захисники. Ми маємо гордитись тими, хто полишив рідні домівки, дітей, дружин і пішов захищати незалежність нашої держави від ворога, саме їм та їх матерям було присвячено зірку «Доблесть» та вручені рушники – обереги.

Історія села      Свято було насичене театральними дійствами, це і розповідь Гетьмана та Козака про історичні події утворення села та славнозвісну фортецю Тягин. Ніби дніпровою хвилею лилася пісня фольклорного ансамблю «Сузір’я» «Моя ти земле калинова».

Хвилина мовчанняУ вокальному виконанні Марчука Юрія прозвучав Гімн України, який підтримав весь зал. Ведучі зазначили, що у 2018 році свій ювілей відзначатимуть ще дві організації, це сільськогосподарська агрофірма «Прогрес» – 30 років та 50 років – дитячий дошкільний навчальний заклад.

Танець батьків з дітьмиТанець дітейКолоритними були танцювальні композиції «Лелеча доля» у виконанні дітей та матерів, «Рідне село» (хореографічний колектив «Юність»)

Фото з гостем 1ЛьвовеІванівкаНа святі були присутні: представник благодійного фонду імені Ігоря Колихаєва  Мягка Тетяна Миколаївна; учасники художньої самодіяльності сусідніх сіл: гурт «Степовичка», с. Іванівка  та гурт «Закаблуки» с. Львове.

Справжньою родзинкою свята стало відзначення та нагородження жителів села у різних номінаціях. Кожній номінації було присвоєно свою зірку.  З цих зірок утворилося велике сузір’я, яке буде оберігати наше село  довгі роки.

Сімейна параТак в селі є родини, які 50 років живуть у парі, у злагоді, мирі та любові, які виростили діток, онуків та правнуків. – це подружжя Чорний Василь Петрович та Любов Іванівна, Онищенко Микола Євгенович та Валентина Іванівна, Поплавський Анатолій Олексійович та Меланія Семенівна. Гості свята радо вітали родину Чорного Василя Павловича та Любов Іванівну. Ювілярам була присвячена зірка «Взаєморозуміння».

Наймолодший жительПриємною стала новина про народження наймолодшого жителя нашого села – це Тимчишиної Євгенії Сергіївни. В цій номінації привітали щасливих батьків подарунком від сільської ради та від фонду І.Колихаєва.

Пара, яка зареєструвала свій шлюб у серпні 2018 року, є наймолодшою парою села, це Катерина та Олександр Пара.

Привітали на святі і багатодітні сім’ї, які щедро дарували тепло, добро батьківського серця своїм дітям. Це матері героїні: Чернявець Катерина Іванівна та Гончарук Тетяна Миколаївна, які були нагороджені дипломами,  Їм присвятили зірку «Сімейне тепло».

Зразковий двірЗа два місяці до святкування був оголошений конкурс на «Зразковий двір» та «Краща адмінбудівля», тож на святі переможці були нагороджені подарунками та табличками, які виготовлені за підтримки «Благодійного фонду Ігоря Колихаєва».

Вітання спортсменівНапередодні свята відбувались спортивні змагання, ігри та розваги для дітей і дорослих і на святі переможці були нагороджені грамотами.

Кінцева Ось і минуло свято. Ось таке воно село Тягинка неповторне і найкраще в світі. Тут найвище небо – небачені блакиті, найгостинніші люди.

Любімо свою Батьківщину, цінуймо її і неодмінно,  подумки і в щоденній праці повертаймося до неї. Нехай цей пульс часу збережеться в цій зустрічі, стане звітом нащадкам і водночас мудрим словом до них, порадою і заповітом, як берегти ту землю на якій народився, живеш і працюєш.